Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neslužbeni rezultati: Slovenci podržali Sporazum o arbitraži


Rezultati referenduma
Oko 1,7 milijuna slovenskih birača glasovalo je u nedjelju o tome hoće li se ići dalje s provedbom arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog spora koji su 4. studenog prošle godine potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor ili to pitanje opet vratiti na početak.

Prema neslužbenim rezultatima referenduma od 21.30 sati, Slovenija je sa 51,48 posto glasova za i 48,52 posto protiv prihvatila arbitražni sporazum.

Odaziv glasača bio je 42,28 posto biračkog tijela.

Premijer Pahor u nedjelju uveče je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da će moguća potvrda arbitražnog sporazuma biti "potvrda zrelosti" slovenskih birača i pozitivan signal Slovenije Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Borut Pahor i Jadranka Kosor, 31.07.2010
Premijer Pahor rekao je prilikom glasovanja da se Slovencima na referendumu pruža jedinstvena i povijesna prilika.

"Bude li sporazum danas potvrđen, na vidiku je lijepa budućnost ne samo za Sloveniju nego i za Hrvatsku i za cijelu regiju",
rekao je Pahor.

U suprotnom, Pahor je najavio teškoće u odnosima s Hrvatskom i štetu slovenskom ugledu u regiji i svijetu.

"Ne bi to bio smak svijeta, ali bi se trebalo snaći u izuzetno teškom razdoblju, a odnosi s Hrvatskom postali bi nepredvidljivi",
rekao je slovenski premijer.

Bivši slovenski premijer i čelnik oporbe Janez Janša nakon objave neslužbenih rezultata rekao je da ishod referenduma nije pobjeda vlade nego "poraz Slovenije" budući da su glasači o tom važnom pitanju bili tako podijeljeni i ponovio svoje uvjerenje da arbitražno rješavanje spora ne odgovara slovenskim interesima, osobito u pogledu granice na moru.

"Rezultat ovog referenduma platit ćemo svi",
rekao je šef slovenske oporbe koji je novinarima dodao da oporba neće dopustiti da hrvatski pristupni ugovor s EU-om bude ratificiran u slovenskom parlamentu ako prije toga ne bude poznato rješenje graničnog spora.

U posebnoj izjavi novinarima u predsjedničkom uredu u Ljubljani rezultat referenduma pozdravio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

"Odlukom na referendumu Slovenija je prihvatila važan korak naprijed u rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom. Potvrdila se naša privrženost arbitraži kao dobrom, a u našim prilikama i najboljem načinu za mirno rješenje spora"
, rekao je Tuerk.

Premijerka Hrvatske u izjavi za HTV kazala je kako je nakon zatvaranja birališta telefonom razgovarala sa slovenskim premijerom koji je rekao da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

"Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za EU. On je to rekao i u ovoj kampanji vezano za referendum, ali i u našem razgovoru", kazala je Kosor u Dnevniku HTV-a.

*****
Pročitajte i ovo
Moguće da Slovenci glasaju protiv Sporazuma o arbitraži
Hrvatska i Slovenija potpisale Sporazum o arbitraži

Slovenija objavila jednostranu izjavu uz arbitražni sporazum
Sabor ratificirao arbitražni sporazum sa Slovenijom
XS
SM
MD
LG