Dostupni linkovi

Moguće da Slovenci glasaju protiv Sporazuma o arbitraži


Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor tokom susreta u Ljubljani, rujan 2009.
Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor tokom susreta u Ljubljani, rujan 2009.
Slovenci u nedjelju izlaze na referendum o Arbitražnom sporazumu o slovensko–hrvatskom graničnom sporu. Sve su opcije moguće i Hrvatska sa zanimanjem iščekuje rezultate. Hrvatska je premijerka izjavila da ishod referenduma, čak i ako slovenski birači odbace Sporazum, neće utjecati na tok hrvatskih pregovora s Europskom unijom, međutim, većina analitičara nije tako optimistična.

Velika je opasnost da se slovenski birači izjasne u nedjelju protiv Sporazuma o arbitraži, oko kojeg su se složili čelnici hrvatske i slovenske Vlade i pristali na međunarodno posredovanje u spornom hrvatsko-slovenskom razgraničenju, ističe za RSE politički analitičar Davor Gjenero.

„Na žalost, velika je vjerojatnost da bi Arbitražni sporazum u Sloveniji mogao pasti,"
procjenjuje Gjenero.

Politički analitičar i nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova, dr Mate Granić:

Mate Granić, arhiv
„Pa, zadnja istraživanja govore da bi referendum ipak mogao proći, ali - tijesno! Ako prođe, onda su Hrvatska i Slovenija riješile glavno otvoreno pitanje među dvjema državama. To, dalje, znači da Hrvatska može dovršiti svoje pregovore s EU, a međuanrodna arbitraža će odlučiti oko svih graničnih pitanja. Ako, međutim, referendum ne prođe to je, smatra Granić, prvenstveno veliki problem za samu Sloveniju, jer svako novo uvađanje blokade kompromitiralo bi međunarodni položaj Slovenije, a jednako tako stvorilo bi i veliki problem Europskoj uniji. Sve bi to još izrazito pogoršalo hrvatsko-slovenske odnose, a Vlada premijera Pahora jako bi teško opstala.“


Ljubljanska banka i Krško


I ostali analitičari smatraju da bi, u slučaju negativnog ishoda referenduma, Slovenija ušla u fazu visoke političke neizvjesnosti. Ne vjeruju da bi moglo odmah doći i do blokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom, ali bi se, kažu, idućih mjeseci, mogle postaviti neke prepreke kod zatvaranja određenih poglavlja, prije svega, na području financijskih usluga i ekologije, zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke i zbrinjavanja nuklearnog otpada iz nuklearke Krško.

Svaučilišni profesor Damir Grubiša, s katedre za europske integracije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti:

„U svakom slučaju, u interesu je i Slovenije i Hrvatske da ovaj referendum prođe,odnosno da prođe pozitivno, a činjenica je da bi negativni glas na referendumu zapravo doveo u najtežu poziciju samu Sloveniju, jer bi onda izgubila kredibilitet u međunarodnim očima i, naravno, to bi joj znatno otežalo i sve njezine kontakte u Europskoj uniji i izvan nje. Prema tome, zaključuje Grubiša, moglo bi se reći da je pozitivan ishod referenduma u najvećem interesu, upravo, same Slovenije.“

Mladen Mali, arhiv
Sudeći po izjavama Janeza Janše, predsjednika SDS-a, najveće slovenske oporbene stranke, koji se protivi Arbitražnom sporazumu 'jer ne omogućava Sloveniji neposredni teritorijalni izlaz na otvoreno more', Slovenija bi, upozorava, Gjenero mogla usporiti hrvatski ulazak u Europsku uniju čak i ako, u nedjelju, Sporazum o arbitraži prođe na referendumu.

„Gospodin Janša najavljuje da bez rješenja granice sa Hrvatskom na način na koji to traži njegova stranka oni neće sudjelovati u stvaranju dvotrećinske većine u slovenskom Parlamentu za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugova. To znači da bi Hrvatska mogla za ratifikacijom pristupnog ugovora mogla u Sloveniji imati problema, bez obzira, kako će ovaj Sporazum proći na referendumu.

Novinar i dobar poznavatelj hrvatsko-slovenskih odnosa Mladen Mali:

„Slovenija je, još 90-tih godina, očito, zauzela vrlo kruto stajalište i nakon toga ona ga ne 'otpušta'. Kučan je bio prvi koji je 'provalio' da je Janša svojedobno tražio zauzimanje Savudrije (hrvatskog teritorija) i ovo što se sad događa u Sloveniji, ta histerija koju stvara dio tamošnje političke scene, to je, kaže Mali, vrlo ružno i to će za dugo vrijeme apsolutno pokvariti odnose s Hrvatskom. Na žalost,to neće biti loše samo za odnose dviju zemalja, nego i za cijelu regiju. I, nije dobro što Slovenci, recimo, nisu bili na nedavnom regionalnom skupu u Sarajevu kao ni činjenica da uopće ne sudjeluju u tim približavanjima zemalja regije jer, s jedne strane, oni su ipak dio te regije, i više nego što su dio Europske unije, iako je Slovenija članica Unije.“


*****
Pročitajte i ovo
Hrvatska i Slovenija potpisale Sporazum o arbitraži

Slovenija objavila jednostranu izjavu uz arbitražni sporazum
Sabor ratificirao arbitražni sporazum sa Slovenijom
XS
SM
MD
LG