Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Referendum u RS sve izvjesniji


Milorad Dodik

Procedure oko referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u entitetu RS su završene. Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS ocijenilo je da osnova Bošnjaka za osporavanje referenduma nema. U prvim reakcijama i Bošnjaci i aktuelna vlast u RS, ali i opozicija kažu da je ova odluka očekivana. Međutim priča o ovom referendumu i njegovom održavanju još nije završena jer bi konačnu riječ o njemu trebao dati Ustavni sud BiH.

Odlučujući o zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa zbog odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske, ocijenilo je da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda.

„Odluka o raspisivanju republičkog referenduma se, prema ocjeni Vijeća, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, te ne sadrži odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici nekog od ovih naroda. Odluka nema nacionalni predznak, već se, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, podjednako odnosi na sve građane, koji slobodno disponiraju svojim pravom da učestvuju na referendumu“, kaže se u saopštenju Vijeća.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RSu julu ove godine pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Kako je ova zahtjev odbačenod strane Vijeća naroda 29. jula , o njemu se morao izjasniti i Ustavni sud RS-a.

Predsjedavajući kluba Bošnjaka u Vijeću Naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović ocijenio je da s obzirom na ranije odluke Ustavnog suda ova odluka je očekivana.

„Ovo je samo još jedna potvrda koliko je pravosuđe u RS neovisno. Nakon ove odluke mi sada možemo ići dalje u traženju pravnog lijeka, kojeg ćemo iskoristiti pred Ustavnim sudom BiH“, kazao je Hadžiomerović.

Ustavni sud RS
Ustavni sud RS

Za poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu Republike Srpske Milana Kovača odluka Vijeća entitetskog Ustavnog sudasamo potvrđuje da su SNSD i parlamentarna većina radili u skladu sa Ustavom izakonom.

„Možda se ova odluka nekome ne sviđa,neko može tvrditi da je to povreda nacionalnih interesa, ali to je politički, a ne pravni stav", istakao Kovač

Moram da izrazim zadovoljstvo što je Ustavni sud potvrdio ispravnost odluke Narodne skupštine, čime je potvrđeno da nismo prekršili nijedan zakon i da nikoga nismo ugrozili svojom odlukom, kazao predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Opozicija u RS je bila protiv održavanja referenduma jer smatraju da je i ovo bila samo još jedna od priča za skretanje pažnje javnosti sa ozbiljnih ekonomskih i socijalnih problema.

Nakon odluke Ustavnog suda RS-a , stvar je jasna da je referendum o sudu i tužilaštvu BiHlegalan i legitiman i on bi se trebao održati 50 dana od objavljivanja ove odluke u službenom glasniku, kaže poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

"Moja procjena je da će lider SNSD-a Milorad Dodik praviti razne eskivaže da do referenduma ne dođa. Ukoliko ipak bude održan referendum bojim se da će rezultat biti nula. Imaćemo referendum poput onog Ciprasovog koji smo vidjeli nedavno u Grčkoj", smatra Govedarica.

„Za mene je ova odluka Ustavnog suda očekivana. Pozivam ljude iz SNSD-a da provedu referendum. Imaju odluku Ustavnog suda. Svima nama nek je Bog na pomoći. Ništa drugo nemam da kažem", kazao je lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Poslanik Partije Demokratskog progresa u NS Branislav Borenović smatra da je odlukom Vijeća Ustavnog suda RS-a samo stvoren problem za vlast na koji način da se izvuče iz priče o referenudamu.

„Niko ne govori o tome šta će biti nakon što se održi referendum o Sudu i Tužilaštvu. Više se stvara atmosfera kako da se iz svega ovog izađe sa što manje političke štete, koja je nažalost veće nanesena RS od Milorada Dodika“, kazao je Borenović.

Potpredsjednik NS Senad Bratić, inače član SDA,rekao je da je odluka ko će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH donesena prije nekoliko dana na sjednici Predsjedništva ove stranke u Banjaluci.

Senad Bratić
Senad Bratić

„Apelaciju Ustavnom Sudu BiH mogu podnijeti ili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ili članovi Doma naroda parlamentarne skupštine BiH. Tako da ima više osoba koje mogu to uraditi“, kazao je Bratić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prema Odluci Narodne skupštine Republike Srpske, referendumsko pitanje glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?". Po zakonu o referendumu i građanskim inicijativama nakon održavanja referenduma zakonodavna vlast dužna je u roku od 60 dana da provedu tu odluku. Samo odgovora na pitanje kako se to misli izvesti ukoliko referendum bude pozitivan još nemaniko.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG