Dostupni linkovi

Beograd i referendum: Vučić da utiče na Dodika


Milorad Dodik, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Zvanična Srbija ćuti na odluku Republike Srpske da održi referendum. Iako su u danima pred njeno donošenje zajedničke aktivnosti vlada Srbije i bh entiteta bile veoma učestale, o ovom pitanju se baš niko nije oglasio.

Uticaj koji srpski premijer Aleksandar Vučić ima na predsednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, očigledno nije upotrebljen, te je, nakon dvodnevne burne skupštinske rasprave entitetskog parlamenta, odluka o referendumu o radu pravosudnih organa BiH doneta i istog dana, sa negodovanjem, dočekana kod stranih misija, diplomatskih predstavništava i federalnih političkih predstavnika koji je smatraju nasrtajem na suverenitet i integritet države BiH.

Član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić, jasan je o tome šta bi premijer Vučić sada trebalo da uradi. „Mislim da je uloga premijera Vučića da u kontaktima i toj dobroj saradnji koju ima sa Miloradom Dodikom, utiče na njega da odustane od održavanja ovog referenduma zato što taj referendum ni na koji način ne može da doprinese niti učvršćivanju položaja RS niti saradnji u regionu, niti evropskim integracijama BiH, a može da doprinese da odnosi između tri naroda i dva entiteta budu lošiji“, rekao je Čotrić.

Beograd je, od početka meseca, bio domaćin dve visoke svetske zvanice – evropske i američke - a odnos Srbije prema BiH se, barem prema pisanju medija, oba puta našao na stolu. Prvo se, sa zvaničnicima Srbije sastala kanclerka Nemačke, najuticajnije zemlje članice Evropske Unije Angela Merkel, a nešto kasnije, Beograd je posetila i Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara. Nuland je, kako citiraju mediji, tokom posete izrazila nezadovoljstvo dostignutim nivoom regionalnih odnosa i napomenula da je potrebno „više raditi na regionalnom pomirenju, kao i jačanju državnosti BiH“.

Politikantstvo Dodika na štetu BiH

Novinar Drago Kovačević, inače nekadašnji gradonačelnik Knina, potez vlasti RS vidi kao „tipično Balkanski, politikantski potez koji će dalje unositi konfuziju i održati Dodika na vlasti i Bosnu u nerešenom stanju“. Da li će se i kako Srbija prema tome postaviti, prema Kovačevićevom mišljenju vlasti imaju svoju računicu. „Vidite, ono što se nama kao posmatračima čini racionalnim, to sa aspekta onoga ko sprovodi politiku ne mora nužno biti racionalno. Tako da, oni imaju neke svoje računice. Vi ste ranije imali one ceremonijalne sastanke dve vlade. Ovo u svakom slučaju nije neusaglašena stvar, ali je ne vidim kao ozbiljnu. Na prvi veliki, ozbiljni pritisak će se oglasiti“, kaže Kovačević.

Ono na šta bi Srbija trebalo da se fokusira, ukazuje Aleksandar Čotrić iz Odbora za dijasporu, jeste poboljšanje regionalnih odnosa. U to spada i doprinošenje jedinstvu BiH i dobrim odnosima između dva entiteta. „Mislim da bi vlasti RS trebalo da se pre svega fokusiraju na poboljšanje standarda stanovništva i da je zadatak premijera Vučića da to prenese gospodinu Dodiku koji u poslednje vreme vuče neke nervozne, nepotrebne poteze, koji, u krajnjoj liniji, mogu da naruše i odnos između Srbije i RS“

Trenutna situacija, zaključuje Drago Kovačević, posledica je dugotrajnog nerešavanja problema, gde su se stvari zatrpavale te se sada odvijaju sve teže i u lošim odnosima. „Po starom, lošem običaju, Srbija uvek kasni, uvek odabere neki peron na koji vozovi budućnosti ne dolaze i onda se nakon pet, šest, sedam ili osam godina sete da je to bilo loše. Nažalost, tako vidim i ovu priču, a vreme je jedini neobnovljiv resurs. Tu se praktično žrtvuje nekakav normalan razvoj, uređenje države, hvatanje priključka sa svetom i normalan život“

Iako Vlada Srbije o najavljenom referendumu ćuti, podsetimo da su u poslednjih mesec dana, kada se pripremala sednica skupštine RS na kojoj je ta odluka izglasana, imale intenzivne kontakte. Dve vlade su prvo u Beogradu održale zajedničku sednicu sa koje je poslata zajednička poruka da je da je predlog britanske rezolucije o Srebrenici „protiv interesa Srbije i Republike Srpske“, a nekoliko dana kasnije, Dodik je, zajedno sa predsednikom Tomislavom Nikolićem u Beogradu otkrio spomenik Gavrilu Principu.

XS
SM
MD
LG