Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pobjeda građana u Lukavcu


"Ovo je pobjeda građana i građanske ideje koja može biti putokaz cijeloj BiH", poručuje Edin Delić.

Edin Delić, nakon što je pokrenuta inicijativa u Općinskom vijeću Lukavac za njegov opoziv, i dalje će biti načelnik Lukavca. Pokazali su to rezultati referenduma održanog u nedjelju.

Opoziv načelnika Lukavca tražile su Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) uz Liberalno-demokratsku stranku (LDSBiH) zbog, kako su naveli, nemogućnosti sudjelovanja u izradi proračuna grada.

Međutim, Delić je dobio novo povjerenje građana koji su ga u nedjelju uvečer u velikom broju dočekali pred zgradom općine.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić se odmah, nakon što su objavljeni preliminarni rezultati da je osvojio 76,57 posto glasova, obratio javnosti.

"Ja sam danas više ponosan kao građanin nego kao čovjek koji želi sačuvati funkciju. To je nešto o čemu apsolutno nisam razmišljao. Ovo što se dogodilo je rezultat rada velikog broja građana. Ovo je pobjeda građana i građanske ideje koja može biti putokaz cijeloj BiH. I dalje ćemo se boriti da Lukavac bude prostor u kojem će se baštiniti pozitivne vrijednosti i afirmativne ideje, a ne blokade i negacije", rekao je Edin Delić.

Na referendumu je pravo glasa imalo 42.287, a iskoristilo ga je 48 posto birača.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac Edina Delića?".

Prema rezultatima, koje je objavila Komisija za provođenje postupka opoziva, odgovor da je dalo 22 posto građana, dok je odgovor ne zaokružilo njih 76 posto. Nevažećih listića bilo je nešto manje od jedan posto.

"Mislim da mi nismo birani da bismo nosili negativne konotacije zbog ovog referenduma. Smatram da trebam biti profesionalac i da u politici nema mjesta zamjeranju i zlopamćenju. Pogotovo nema mjesta osvetničkom odnosu. Međutim, moramo biti svjesni da će naš odnos biti postavljen u neke okvire i granice, a koje će svakako biti u skladu sa zakonom i interesima građana", kaže Delić.

Opoziv načelniku Lukavca tražili su vijećnici SDA i SBiH u Općinskom vijeću Lukavac zbog, kako su rekli, nemogućnosti sudjelovanja u izradi proračuna grada te zbog nemogućnosti donošenja odluka u mjesnim zajednicama.

"Načelnik je općinski budžet je donio sam, a nije ga ponudio Općinskom vijeću. SDA je tada pripremila amandmane, ali budžet nismo ni vidjeli. Poslije mu nisu usvojeni rebalansi budžeta. To je u principu značilo da je trošio pare kako je htio. Narod je rekao što je imao, referendum je prošao, ali mi i dalje nećemo dopustiti da on sam donosi budžet. Mi želimo raspravljati o budžetu te da i mi damo svoje sugestije. U ovom trenutku nije vrijeme da se priča o novom referendumu jer idu novi izbori", kaže za Radio Slobodna Europa predsjednik SDA Lukavac, Tarik Arapčić.

Edin Delić je 2016. osvojio 10.486, a na referendumu u nedjelju 15.069 glasova.

Referendum u Lukavcu građane je koštao skoro 50.000 eura, a taj novac je izdvojen iz proračuna Lukavca.

Delić je na lokalnim izborima 2016. godine za načelnika Lukavca odabran kao neovisni kandidat. Danas je član Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG