Dostupni linkovi

Redžepi: Podela Kosova nije "na stolu"


Spomenik u Prištini podignut povodom proglašenja nezavisnosti Kosova - ilustracija
Spomenik u Prištini podignut povodom proglašenja nezavisnosti Kosova - ilustracija
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi, u izjavi za RSE kazao je da je ideja o podeli Kosova koju sve češće pominju zvaničnici u Beogradu, neprihvatljiva.

“To je regresivna ideja za koju nema mesta. Dok mi pokušavamo da budemo deo ujedinjene Evrope takve ideje su neprihvatljive, i za našu vladu i za međunarodnu zajednicu”, poručio je on.

Redžepi je dodao da je Srbiji jasno kazano da političke teme ili teme oko podele Kosova neće nikada biti na stolu tokom razgovora Prištine i Beograda.

Slično je izjavio i američki ambasador na Kosovu, Kristofer Dell. U intervjuu za javni servis, RTK, on je kazao da pitanja teritorijalnog integriteta i statusa nisu i neće biti tema razgovora, dok je ideje o teritorijalnim podelama ili promenama granica Dell nazvao zastarelim idejama 19. veka.

“Politika 19. veka bila je povezana sa crtanjem granica, pomeranjem granica, te kretanjem stanovništva. To nije politika 21. veka u Evropi. Mislim da su to sasvim nebitne ideje u savremenom kontekstu”, kazao je Dell.

Sa druge strane, kosovski analitičar Shkelzen Maliqi, smatra da podela Kosova za Srbiju predstavlja formulu za priznanje, odnosno kompenzaciju u slučaju priznanja nezavisnosti Kosova. On međutim tako nešto smatra veoma rizičnim po region.

“To nije lako ostvariti, velike su smetnje u Briselu i Washingtonu, koji onda smatraju da bi time, ne samo na Kosovu već i na Balkanu, došlo do revizije već postignutih dogovora. Poljuljao bi se i Dejtonski sporazum i tako dalje. Ukoliko bi se to prihvatilo, otvorila neka druga pitanja kao što je Preševska dolina”, ocenio je Maliqi.

Matoshi: Kosovska strana greši

Maliqi je dodao da Srbija teži da što pre dođe do rešenja ili dogovora u vezi sa Kosovom kako bi joj se zapravo otvorio put kandidature u Evropskoj uniji.
Halil Matoshi

U međuvremenu, šefica prištinskog tima za razgovore sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da se Srbija trudi da izmeni karakter razgovora sa kosovskim zvaničnicima.

Prema njenim rečima, beogradska strana ima tendenciju da se izbegne zvanična agenda i pokušava da nametne političke teme.

Kosovski publicista, Halil Matoshi, pak smatra da je problem u Prištini, pošto su zvaničnici ušli u ove razgovore, kako je rekao u sopstvenom interesu bez strategije, bez dozvole Skupštine i bez ikakve transparentnosti.

“Prema tome, ovi razgovori su ušli u ćorsokak, a to je izgleda shvatila i sama šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri. Kosovo je definitivno rešeno pitanje i ne postoji nešto kao što je problem Kosova. A o problemu severa Kosova trebalo bi da razgovaraju Vlada Kosova i predstavnici kosovskih Srba. Kosovska strana greši, zato što svaka računica o severu zemlje šteti kosovskom balansu i može odneti naš region u nove konflikte”, kaže Matoshi.
XS
SM
MD
LG