Dostupni linkovi

Oskarovka Redgrejv na Kosovu


Vanesa Redgrejev na Kosovu
Vanesa Redgrejev na Kosovu
Britanska glumica Vanesa Redgrejv boravi u Prištini u okviru Međunarodnog filmskog festivala. Redgrejv više od 10 godina podržava rad kosovske kinematografije, režisera i glumaca. Ova oskarovka zalaže se za promovisanje Kosova u svetu.

Konferencija za štampu britanske glumice, oskarovke Vanese Redgrejv pretvorila se u emotivni trenutak, bilo je i suza. Vanesa, 72, boravi na Kosovu u svojstvu predsednice Međunarodnog filmskog festivala.

Kosovski vajar Ljuan Mulići je dodelio Vanesi skulpturu koja predstavlja albanske majke koje još uvek ništa ne znaju o sudbini svojih najmilijih. On je rekao da se problem nestalih lica i patnja koju osećaju majke zbog toga, može porediti sa Vanesinim bolom jer je ona u martu u tragičnoj nesreći izgubila svoju ćerku.

Vidno potresena sa suzama u očima glumica je izjavila.

“Ja sam srećna žena. Hvala puno. Srećna sam što sam ovde sa vama ponovo. Doći ću i naredne godine, obećavam”, rekla je Redgrejv.

Projekcijom albanskog filma Istok zapad istok-Završna trka, o padu režima u Albaniji, režisera Đerđa Đovanija, počeo je međunarodni filmski festival u Pristini. Od 22. do 30. septembra posetioci će moći da vide više desetina filmskih ostvarenja sa Kosova, iz regiona i sveta.

Na festivalu će biti dodeljeno 6 nagrada, za šta se takmiči 10 filmova. Statua Zlatna boginja, simbol grada Prištine, biće uručena za najbolji film, režiju, glumca i glumicu, a planirane su i specijalna nagrada žirija i nagrada publike. Van konkurencije biće prikazano više od 20 filmova iz Nemačke, Francuske, Turske, Kosova, Albanije, Velike Britanije, Avganistana, Hrvatske, BiH, SAD i drugih zemalja.

Kao predsednica festivala, čiji je moto ‘Početak lepog prijateljstva’, Vanesa je poručila da je vreme da ta menifestacija postane poznata u svetu, a ne samo na Balkanu.

Redgrejv je dugogodišnji prijatelj mnogim kosovskim režiserima i glumcima, još od perioda uoči i tokom rata 1999. godine. Ona je tada nazvana prijateljem Kosova. Tokom rata pomagala je kosovskim glumcima, dok je odmah nakon rata organizovala prvi međunarodni festival pozorišta i muzike pod imenom ‘Povratak’, u čast kosovskih umetnika koji su se vraćali kući.

Ministar kulture Valjton Bećiri uručio je Redgrejevoj priznanje za ‘promovisanje pitanja Kosova u svetu, humanost prema deci i kosovskim izbeglicama, i za konstantno ohrabrenje kosovskih umetnika’.

Tokom festivala biće prikazana i 4 kosovska filma, od kojih tri kratkometražna. Tematski deo programa predviđa i prikaz filmova koji su tokom 2009. nagrađivani na raznim festivalima širom sveta.

Organizatori festivala Prifilmfest su ocenili da je ova manifestacija važna ne samo za kosovsku kinematografiju i glumce, već i za Kosovo, posebno u trenutku kada se očekuje da se nastavi priznanje nove države.
XS
SM
MD
LG