Dostupni linkovi

Regionalno utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima


Nataša Kandić
Nataša Kandić
Ovog vikenda u Novom Sadu je održan sastanak Koalicije za osnivanje Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na Balkanu. Bila je to prilika da se razmjene i mišljenja o tome da li bi se sve trebalo zasnivati na nacionalnom ili regionalnom nivou.

Otvoreni smo za sve sugestije, kazala je za program Pred licem pravde direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, Nataša Kandić, koja je i idejni tvorac RECOM-a.

RSE: Gospođo Kandić, u kojoj se fazi trenutno nalazi proces osnivanja regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji?

Kandić: Ovo je jedan kosultativni proces koji pokazuje da postoji jedna jaka potreba u okviru civilnog društva da se o toj prošlosti razgovara, da postoje očekivanja žrtava i društva, i da su mnoga ta očekivanja izneverena, da se u ovom regionalnom pristupu vidi nada da se dođe i do rešavanja sudbine preostalih 16, 17 hiljada nestalih. Postoje prilične bojazni kako će se ta komisija graditi ako imamo situaciju da Srbija i BiH ne priznaju Kosovo. Znači, u svim konsultacijama učesnici, različite grupe civilnog društva, bave se vrlo ozbiljnim pitanjem, i to je prva ozbiljna debata na prostorima bivše Jugoslavije, ne samo prva debata koja se bavi prošlošću nego i prva debata koja se bavi pitanjima koja se neposredno tiču i budućih generacija, a ne samo žrtava.

RSE: Da li se konsultativni proces u okviru koalicije za osnivanje regionalne komisije nastavlja uprkos tome što je jedan broj bh. partnera istupio iz koalicije?
Kandić: Ovo je jedan otvoren proces. Ima onih koji su vrlo zainteresovani, a ima onih organizacija koje imaju svoje sopstvene projekte, nemaju prostora za ovakvu jednu inicijativu. Ima jako puno onih koji su organizovali odlične odlične konsultacije u lokalnim zajednicama. Rekla bih da, po mom mišljenju, odvija se proces u potpuno normalnim okvirima. A naravno da će uvek biti i onih koji neće prihvatiti tu incijativu. Mi imamo to da neke organizacije za ljudska prava smatraju da regionalna inicijativa ili regionalna komisija nije dobar instrument. Pored sjajnih stvari, ima i izazova, ima i nekih prepreka, ali nema nijednog procesa koji se tiče prošlosti i uspostavljanja komisije, a da su civilna društva bila potpuno jednoglasna.

RSE: Kakav je vaš stav, da li je prvo ovakve komisije trebalo osnovati na nacionalnom nivou, a potom krenuti ka regionalnom?
Kandić: Konsultativni proces se odvija tako da apsolutno ima prostora za sve koji smatraju da je potrebno formirati instrument koji je fokusiran na žrtve. Za sve ima prostora. Ali nama svima u toj koaliciji potpuno je jasno i da ne očekujemo i da ne treba - nema primera u svetu da su svi to podržali. Biće onih koji će smatrati da je nacionalni instrument, nacionalna komisija najbolji način, pa očekujemo od tih da naprave neki konsultaivni proces, a mi u ovoj koaliciji se vrlo zalažemo za regionalnu komisiju.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Konačna presuda Lukićima do kraja godine
Zločin u selu Ćuška: Čeka se proširenje istrage
Ovacije zločincu i festival nacionalizma
Zločini u Sandžaku delimično procesuirani
Ademi nije kriv, a tko jest?
Seksualno zlostavljanje muškaraca - zločin o kome se šuti

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG