Dostupni linkovi

Haradinajeva Alijansa za budućnost osuđuje odluku Tribunala


Kosovski Albanci nose fotografiju Ramuša Haradinaja u centru Prištine u znak podrške prilikom prvostepenog postupka vođenog u Hagu, 2. maj 2007. godine
U Prištini prve reakcije povodom odluke o delimičnom ponavaljanju suđenja Ramušu Haradinaju dolaze upravo iz njegove partije, Alijanse za budućnost Kosova, koja je priznala da ih je današnja odluka Haškog tribunala šokirala.

Blerim Shala, potpredsednik alijanse, izjavio je da je vest o delimičnom ponavljanju suđenja Ramušu Haradinaju, predsedniku alijanse, veoma loša vest za ovu partiju, za građane Kosova, kao i za samu državu Kosovo.

"Alijansa za budućnost Kosova je beskrajno iznenađena odlukom Haškog tribunala posebno kada se zna da je jednoglasnom prvostepenom odlukom ovog tribunala, 3. aprila 2008. godine, Haradinaj oslobođen svih optužbih”
, kazao je Shala, dodajući da kao u martu 2005. godine, kada
Blerim Shala
je objavljena optužnica, tako i sada u julu 2010. kada je odlučeno da se suđenje delimično ponovi, Kosovo se suočava sa velikim političkim i bezbednosnim izazovima.

"Kao Alijansa za budućnost Kosova ubeđeni smo da politički procesi na Kosovu, a naročito ovi koji nam predstoje nakon objave mišljenja Međunarodnog suda pravde, biće u potpunosti oštećeni”, kazao je Shala. On je naglasio da je njegova partija ubeđena da će se i tokom ovog suđenja Ramuš Haradinaj proglasiti potpuno nevinim.

Drugi potpredsednik ove partije Ahmet Isufi, izjavio je za RSE da je ovakva odluka Haškog tribunala bazirana na političkim motivima.

"Odluka Suda da ponovo pozove gospodina Haradinaja na suđenje, nas je šokirala. Smatramo da je ovo bazirano na političkim motivima, zato što je Haradinaj od strane istog suda 3. aprila 2008. proglašen nevinim. Prema tome, u poslednjem trenutku, dan pre početka suđenja, Haradinaj je urgentno pozvan da bude deo ovog procesa, koji smatramo da nije u korist procesa stabilizacije na Kosovu, naprotiv”, kazao je Isufi.

Analitičari: Odluka nije dobra vest za Kosovo


Apelaciono veće Haškog suda primilo je žalbu od Tužilaštva da mu se nije dalo dovoljno vremena potrebno kako bi se iscrpeli svi razumni koraci te je slučaj Haradinaja ponovo vraćen na sud.

Za advokata Fazli Balaja, kršenje prvog stepena Haškog tribunala je veoma redak.

“Većina presuda prvostepenog suda u Haškom tribunalu su potvrđene ili su promenjene aneksom tužitelja ili advokata u vezi sa kaznenom merom – kazna je ili povećana ili smanjena. Ali da se takve presude ponište, to se retko dešava. U slučaju Haradinaj, potvrđen je jedan deo optužbi, te se nije u potpunosti poništila presuda. Ali, za one tačke optužnice za koje se ponavlja suđenje, sve počinje ispočetka. Da li će pozvati sve svedoke, ne znam. Ali za te tačke optužnice za koje se ponavalja suđenje, moraju se izneti dokazi ispočetka,”
kazao je Balaj.
Driton Lajci

On je takođe izrazio zbunjenost za Haradinajev i Brahimijev povratak u pritvor zato što su i jedan i drugi dokazali da se mogu braniti sa slobode.

I politički analitičari na Kosovu ocenjuju da ponavljanje suđenja Haradinaju ne može biti dobra vest za Kosovo. Driton Lajci kaže da, pošto će ovaj proces uzeti dosta vremena, to znači da će biti uticaja i na političku scenu, ali i na političke procese kroz koje Kosovo prolazi. On sumnja da je slučajna odluka Apelacionog veća jedan dan pre nego što će MSP objaviti svoje mišljenje o Kosovu.

“Iako je slučajno, nemoguće je da se ova dva slučaja ne povežu jedan sa drugim. Nadam se da ovo nije poklon Srbiji, dan pre objave odluke MSP koja će eventualno da bude u njenu korist, a kako bi se Srbija smirila jedan dan pre”
, kazao je Lajci.
XS
SM
MD
LG