Dostupni linkovi

Reakcije u Skoplju: Makedonska vlada kriva za kosovski embargo


Kamion koji je poslat nazad u Makedoniju na kosovskoj granici, 9. septembar 2013.
Kamion koji je poslat nazad u Makedoniju na kosovskoj granici, 9. septembar 2013.
Zbog nepoštovanja međunarodnih dogovora o trgovini, makedonska vlada je kriva zbog kosovskog embarga, smatraju biznismeni. Ekonomski analitičari kažu da ne treba uvlačiti kosovske građane u trgovinski rat, aludirajući na odluku vlade da se svakom vozilu i putniku koji ulazi u Makedoniju sa Kosova naplaćuje ulaz.

Ponedeljak je u Makedoniji neradni dan zbog Dana nezavisnosti, pa nema zvaničnih reakcija o ovom problemu. Jedino je ministar ekonomije Valjon Saraqini otputovao za Prištinu gde je sa kosovskim predstavnicima razgovarao o ovom pitanju.

Vest koju su javili mediji je da je i premijer Nikola Gruevski telefonski razgovarao sa svojim kolegom Hašimom Tačijem u pokušaju da se izbegne kompletna trgovinska blokada. Navodi se i izjava kosovske ministarke za trgovinu o recipročnim merama koje su preduzele vlasti u Prištini.

Vladimir Gligorov sa Bečkog instituta za ekonomske studije kaže da se nesporazum treba rešiti u okviru CEFTA-e i da se ne treba kažnjavati građane Kosova.

"To što se sada događa ne treba se dešavati, jer postoji CEFTA, dogovor o slobodnoj trgovini, tako da bi eventualne probleme trebalo rešavati u okviru tog sporazuma, koji postoji i koji je regionalni. U suprotnom, stvar će eskalirati, kao što je već slučaj, i na kraju će ipak morati u okviru CEFTA-a da se nađe neki sporazum", navodi Gligorov.

Menderes Kući iz Privredne komore Severozapadne Makedonije smatra da će embargo napraviti štetu koja će baciti senku na očekivane benefite od vladine mere o uslovljenom uvozu pšenice.

"Šteta će sigurno biti daleko veća i time ćemo ugroziti međususedske odnose, bar na ekonomskom planu. Mi već tri godine stvaramo iste probleme. Mislim da će efekti od svega ovoga biti gori i da će skuplje koštati nas kao privrednike, odnosno privredu", ocenjuje on.

Najnoviji razvoj situacije će se negativno odraziti na ekonomski rast u Makedoniji, predviđa ekonomski analitičar Shenaj Hadži Mustafa, naročito ako se uzme u obzir da Makedonija ima suficit u trgovinskoj razmeni sa Kosovom. Kosovo je na četvrtom mestu na listi zemalja gde mi izvozimo, dodaje ona.

"Sa druge strane, mnogo malo uvozimo iz ove zemlje i pokrivenost uvoza izvozom je oko 940 puta. Smanjeni izvoz na dužem roku će imati uticaja na bruto domaći proizvod naše zemlje, a time i na smanjenje stope rasta koju ćemo ostvariti".

U proteklih nekoliko godina Makedonija je imala suficit u trgovinskoj razmeni sa Kosovom. Ukupna razmena u 2012. godini je bila 421 miliona dolara, od kojih je čak 392 miliona izvoz.
XS
SM
MD
LG