Dostupni linkovi

Kosovo ne popušta, Makedonija za brzo rešenje trgovinskog spora


Kosovo zabranilo uvoz iz Makedonije kao recipročnu meru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Vlada Kosova ostaje posvećena rešavanju problema koji je nastao između ove zemlje i Makedonije kako bi dve države ponovo uspostavile normalne trgovinske odnose, složili su se kosovska ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila i makedonski ministar ekonomije Valon Saracini nakon sastanka održanog u ponedeljak.

Kusari Lila je izjavila da je odlučna da Kosovo ne ukine mere dok isto ne uradi i Makedonija.

Reakcije u Skoplju: Makedonska vlada kriva za kosovski embargo

Zbog nepoštovanja međunarodnih dogovora o trgovini, makedonska vlada je kriva zbog kosovskog embarga, smatraju biznismeni u Makedoniji.

Ekonomski analitičari kažu da ne treba uvlačiti kosovske građane u trgovinski rat, aludirajući na odluku vlade da se svakom vozilu i putniku koji ulazi u Makedoniju sa Kosova naplaćuje ulaz.

OPŠIRNIJE o reakcijama u Makedoniji...
Saracini je nakon sastanka sa kosovskom ministarkom trgovine Mimozom Kusari Lila i ministrom finansija, Besimom Beqajem, izjavio da je Vlada Makedonije zainteresovana da se što pre reši situacija koja je nastala poslednjih dana, jer je to u interesu ekonomija i građana obe države.

“Naša vlada želi i zainteresovana je da se što pre reši ovaj problem. Mi smo spremni za dijalog i veoma mi je drago da danas počinje dijalog dve strane, dve vlade. Nadam se da ćemo u što bržem roku uskladiti naše stavove i pronaći zajedničko rešenje. želim da naglasim da će se ovaj dijalog nastaviti i narednih dana, kako bi se što preciznije i detaljnije definisale sve koordinacije dve strane”, kazao je on.

Saracini je takođe naglasio da mere za uslovljavanje uvoza brašna i žitarica nije bila mera uspostavljena samo Kosovu, već svim državama u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Ocene u Prištini: Veći uticaj na makedonsku ekonomiju

Kosovo je od ponedeljka uvelo zabranu na uvoz proizvoda iz Makedonije, dan nakon što je Makedonija u ponoć sa subote na nedelju uvela nove takse Kosovarima koji ulaze u Makedoniju.
Mimoza Kusari-Lila i Valon Saracini na konferenciji za novinare, 9. septmebar 2013. foto: Amra Zejneli
Mimoza Kusari-Lila i Valon Saracini na konferenciji za novinare, 9. septmebar 2013. foto: Amra Zejneli

Ovu odluku donela je ministarka Mimoza Kusari-Lila u nedelju popodne, a stupila je na snagu odmah iza ponoći.

Kusari Lila je u razgovoru za RSE izjavila da je ovakva situacija u trgovinskim odnosima sa Makedonijom nastala usled odluke makedonskih vlasti da uvede uslove za uvoz brašna i pšenice sa Kosova. I pored obećanja da će se takva odluka prestati da važi početkom septembra, to se nije desilo, kazala je ona.

„Mi smo onda nastavili sa trgovinskim merama tako što smo zabranili nekoliko makedonskih proizvoda, uglavnom prehrambenih. Ali, ono što se desilo u subotu uveče, kada je Makedonija uvela taksu za građane koji poseduju pasoše Kosova i koji ulaze u Makedoniji, je u potpunosti neprihvatljivo, zato što su sa slobodnog kretanja robe prešli na slobodu kretanja građana. To zaista otežava dobrosusedske odnose, ali i je i smetnja na evropskom putu“, kazala je Kusari-Lila.

Kratkoročni "trgovinski rat" Srbije i Makedonije

Trgovinski spor Makedonije i Kosova nije i jedini koji je u poslednje vreme aktuelan u regionu. Pre njih neslaganja su imale i Srbija i Makedonija zbog ograničavanja izvoza pšenice i brašna koje su početkom jula donele makedonske vlasti.

Početkom septembra meru usvojenu da bi se, prema tvrdnjama makedonskih vlasti zaštitili tamošnji proizvođači, Makedonija je povukla – što je bio epilog dogovora postignutog na sastanku sekretarijata CEFTA-e.

OPŠIRNIJE o sporu Srbije i Makedonije...
Ona je dodala da Kosovo nije zvanično bilo obavešteno o odluci o uvođenju taksi. Odluka Vlade Kosova, odnosno Ministarstva za trgovinu, o zabrani svih makedonskih proizvoda znači da Kosovo i dalje želi da ovo ostane trgovinsko pitanje, a ne da poprimi drugi karakter, kazala je Kusari-Lila.

„Žao nam je da kažemo da je ovo bila veoma teška odluka makedonske Vlade za građane Kosova. Ja se nadam da ovo neće da potraje, da će se sve ometnje ukloniti kako bi što pre normalizovali odnose. Naš cilj nije da imamo probleme i konflikte sa susedima“, kazala je ona, i izrazila nadu da će makedonska vlada poništiti dosadašnje odluke, što će potom uraditi i kosovska.

Ove pogoršane trgovinske odnose između Kosova i Makedonije kosovska ekonomija neće puno osetiti već će mnogo više uticati na makedonsku, ocenjuje predsednik kosovske Alijanse biznisa, Agim Shahini.

„Od 2010. godine pa do prve polovine ove godine, iz Makedonije smo imali uvoz od oko milijardu i 52 miliona evra. Za isti vremenski period Kosovo je u Makedoniju izvezlo robu u vrednosti od 73,7 miliona evra. Trgovinski deficit u korist Makedonije je bio 93 posto, a Kosova samo 7 posto“, kaže Shahini.

Problemi putnika

Dva kamiona sa cevima proizvedenim u Đevđeliji bila su prvi koji su se suočili sa novim graničnim merama koje je uvelo Kosovo.

Problemi između Kosova i Makedonije nastali su nakon što je Skoplje uslovilo uvoz brašna i pšenice kosovskih proizvođača.

Vlada u Prištini je potom usvojila recipročne mere, tako što je uslovila uvoz pojedinih mlečnih proizvoda iz Makedonije.

Ova 'trgovinska bitka' rezultovala je potom putarinom koju je uvela Makedonija Kosovu.

"Za automobile je ova putarina pet eura, za kamione i autobuse deseta, a po osobi se plaća dva eura, to je sve što znam za sada", kratko je objasnio graničar dok je kolona automobila u nedelju čekala na ulazak u Makedoniju na graničnom prelazu General Janković.

Putnici su uzalud pokušavali izvući reč dve objašnjenja od granične policije dok su čekali u koloni na vrućini, po povratku sa odmora ili na putu do Skoplja.

Kolona automobila bila je u nedelju duga sve od punkta General Janković do Blaca, zbog čekanja na plaćanje nove tekse.

Putnici su objašnjavali kako taksu naplaćuje samo jedan čovjek i da piše račune za svaku naplaćenu taksu.

"Pet eura za auto, dva eura po osobi. To nije dobro. Trebali bi blokirati makedonsku granicu, ne kupovati ili ne prodavati", kaže putnik Qemajl Dernjani, ljut zbog vremena koje je izgubio na putu ka rodbini u Skoplju.

Priština takvu odluku smatra provokacijom, te je od ponedeljka zabranila uvoz robe proizvedene u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG