Dostupni linkovi

Reakcije u Crnoj Gori: Podijeljena mišljenja o Đukanovićevom zalaganju za KAP


Milo Đukanović prilikom susreta sa novinarima, 16. jul 2013.
Milo Đukanović prilikom susreta sa novinarima, 16. jul 2013.
Crnogorski premijer, Milo Đukanović tokom višečasovnog susreta sa novinarima u utorak nije iznio ništa novo u vezi sa rješavanjem teške situacije u kojoj se nalazi podgorički Kombinat aluminijuma, ali je ponovio tvrdnju da KAP-ovo poslovanje može biti održivo ali uz, ovoj ocjeni kontradiktoran, preduslov - da građani nastave da plaćaju dio njegovih računa za struju.

Dio javnosti u srijedu reaguje na Đukanovićevu izjavu da mu rebalans budžeta za koji nema većinu u Skupštini nije prioritet, ali i na izlaganje i odgovore na novinarska pitanja kojima je i dalje pravdao privatizacioni aranžman sa ruskih oligarhom Olegom Deripaskom.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović se u utorak ponovo založio za opstanak podgoričkog Kombinata aluminijuma uprkos njegovim višedecenijskim dubiozama i nagomilanim dugovima dvostruko vrijednijim od samog preduzeća koji su dosegli sumu od skoro 400 miliona eura koje bi premijer iako je, rekavši da je iluzorno očekivati da će to da plati investitor izbjegao da to konkretno kaže, prebacio na leđa građana Crne Gore.

Kombinat bi po Đukanovićevoj zamisli godišnje proizvodio 50 hiljada tona, ali uz nove višegodišnje subvencije čiju bi cijenu opet gradjani plaćali, dok bi broj radnika KAP-a bio smanjen sa sadašnjih 1.200 na maksimum 500.

Predsjednica Sindikata KAP-a, Sandra Obradović kaže da u Đukanovićevom zalaganju za opstanak Kombinata vidi nešto pozitivno, ali i priznaje da mora biti pristrasna jer je zaposlena u ovom preduzeću.

"Nijesam saglasna sa prijedlogom da u KAP-u ostane 500 zaposlenih", kaže Obradović.

"Približno je 1200 radnika u KAP-u, procjena je da se treba osloboditi još 700 i poslovati sa 500. Šta to znači? Da će tih 500 raditi za tih 1200, znači duplo da radi a kakve su sadašnje prognoze Montenegro bonus i ponuda njihova za zarade pokazuju da će radnik biti duplo manje biti plaćen, a da će duplo više raditi. Sa naše tačke gledišta to je jedna veoma loša procjena", istakla je ona.
Slaven Radunović
Slaven Radunović

Premijer Milo Đukanović je, sudeći po utisku dijela javnosti, želio da poruči da je Vlada sve vrijeme radila ispravno i odgovorno, da je strani investitor radio ispravno i odgovorno, odnosno da je, imajući u vidu i njegovu konstataciju da je dug KAP-a danas na približno istom nivou kao prije privatizacije - nastojao da poruči da se u međuvremenu ustvari ništa nije desilo i da nikakva šteta nije učinjena.

"Gospodin Đukanović je izrekao jednu veliku laž. Nije istina da se ništa nije desilo jer od momenta kada je urađena privatizacija Vlada Crne Gore i njeni građani su platili prethodne dugove KAP-a. Znači Vlada Crne Gore je prihvatila na sebe dug prema Elektroprivredi i izmirila određene obaveze po dogovoru sa gospodinom Deripaskom tako da je Deripaska ima praktično čiste račune kada je preuzeo KAP, a sada ponovo ima blizu 400 miliona eura duga. Znači da je napravljeno novih 400 miliona eura duga tako da su građani Crne Gore više puta vraćali po više stotina miliona dugova Mila Đukanovića i povremeno Olega Deripaske. Ali u svakom slučaju, zaprška u svakoj čorbi je bio gospodin Đukanović", kaže funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Slaven Radunović.

Dvije poruke

Zvanična komunikacija koja je prošle nedjelje počela na relaciji Podgorica - Moskva, zbog hapšenja doskorašnjeg finansijskog direktora KAP-a, Dmitrija Potrubača zbog sumnje da je odgovoran za krađu struje za KAP iz evropske interkonekcije, nastavljena je otvorenim pismom bivšeg predsjednika Odbora direktora KAP-a, Alekseja Kuznjecova koji od građana Crne Gore traži da zahtijevaju pokretanje istrage protiv predstavnika Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Potrubač je u srijedu oko 18 časova pušten iz pritvora. Domaći mediji u srijedu objavljuju i nezvaničnu informaciju da policija, navodno, zbog saslušanja traži i bivšeg izvršnog direktora Jurija Moisejeva.

Rasplet međunarodnog aspekta slučaja KAP će se tek desiti, a u međuvremenu će, vjerovatno, doći i do raspleta na domaćoj političkoj sceni jer je Đukanović rekao da mu rebalans budžeta kojim je tražio novo zaduženje države: 100 miliona eura za otplatu palih garancija i još 60 miliona eura kojim bi se platio dug KAP-a Elektroprivredi, a za koji ne uspijeva da obezbijedi skupštinsku većinu jer ga odbija čak i koalicioni partner Socijaldemokratska partija - nije prioritet.
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Iako bi se to moglo protumačiti kao Đukanovićevo povlačenje i odraz slabosti, politički analitičar Zlatko Vujović smatra da to, samo po sebi, ne može dodatno smanjiti udio Đukanovićeve DPS u biračkom tijelu.

"DPS je na posljednjim parlamentarnim izborima došao do donjih granica kada govorimo o podršci birača. Znači, teško da se može očekivati neka promjena u tom smislu osim ako se ne dogodi nešto poput gašenja KAP-a. Tako da ja lično ne vjerujem da će to na neki način ugroziti poziciju DPS među biračima, ali svakako usložnjavanje krize, nedostatak novca u budžetu može ugroziti pozicije DPS odnosno vladajuće koalicije", ocjenjuje Vujović.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta smatra:

"Mislim da je gospodin Đukanović juče htio da pošalje dvije poruke. Jedna je skidanje odgovornosti sa sebe i svoje vlade, usput onako povremeno ubacujući u vatru mlađe kolege iz prethodne vlade i ove vlade, mislim na gospodina Kavarića, gospodina Lukšića i još neke. A druga poruka je da je on svojim biračima koji bez obzira na sve uvijek glasaju Mila Đukanovića ja sam još tu, ja samo onaj isti, drski Milo Đukanović koji sve konce drži u svojim rukama i ne brinite ništa mi ćemo i dalje biti na vlasti. No, toliko je to juče loše radio da mislim da bi mu bilo milije da juče nije održao tu konferenciju za štampu".
XS
SM
MD
LG