Dostupni linkovi

Napad na novinarku "Vijesti": Kazna niska, traži se istraga o nalogodavcima


Olivera Lakić, foto: VIJESTI
Olivera Lakić, foto: VIJESTI
Osnovni sud u Podgorici kaznio je Ivana Buškovića na devet mjeseci zatvora zbog napada na novinarku lista "Vijesti" Oliveru Lakić u martu ove godine u Podgorici.

Uredništvo dnevnika "Vijesti" nezadovoljno je visinom kazne i traži od nadležnih da nastave istragu i otkriju nalogodavce i motive napada na autorku serije tekstova o sumnjivom poslovanju fabrike duvana u Mojkovcu i navodnom švercu cigareta preko granice.

Sud je utvrdio da je Bušković kriv za , kako je navedeno “nasilničko i bezobzirno ponašanje” i napad na novinarku, majku dva djeteta, 7. marta ispred stana u kom živi u Podgorici. Prisutnu sumnju u javnosti da Bušković nije napadač i da je “žrtveno jagnje”, za sud je otklonjena upornim insistiranjem napadnute novinarke da je on napadač.

Bušković je tokom suđenja negirao krivicu i tvrdio da je u vrijeme napada igrao fudal. Svjedoci odbrane potvrdili sunjegov alibi, ali je sud njihove iskaze odbacio kao neistinite.

Kako je objasnila sudija Željka Jovović neuobičajeno je da su svi svjedoci ponudili identične iskaze, što je sud navelo na zaključak da su oni unaprijed pripremljeni. Otežavajuća oklonost za Buškovića je ta što je i ranije osuđivan.

Uredništvo "Vijesti" nezadovoljno je visinom presude. Smatra da je ona minimalna, jer zakon predviđa raspon kazne za nasilničko ponašanje od šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Ako je sud utvrdio da je on počinilac tog nedjela, ako je jasno da je to učinio po nečijoj naredbi, jer prije toga nije znao Oliveru Lakić, po sopstvenom priznanju onda je i sud to trebalo da cijeni i na osnovu toga izrekne presudu koja će da pošalje poruku javnosti da su novinari slobodni, da su zaštićeni i mogu normalno da obavljaju svoj posao. Ovako Olja Lakić poslije ovoga može da ostane u svom zatvoru u kojem se već nalazi 6 mjeseci, a Bušković je dobio 9 mjeseci", rekao je u izjavi novinarima po izricanju presude direktor "Vijesti" Željko Ivanović.

Šta je bio motiv

Ivanović smatra da je napad na novinarku Lakić nerasvijetljen i traži od nadležnih da otkriju nalogodovace i motive napada.

"Očekujemo od nadležnih institucija, prije svih tužilaštva i policije da nastave istragu i da je dovedu do kraja jer sve dok se ne utvrdi ko je naručio napad na Oliveru Lakić mi ćemo ovaj slučaj smatrati nerasvijetljenim i nerazjašnjenim", istakao je Ivanović.
Protesti novinara zbog napada na Oliveru Lakić, mart 2012.
Protesti novinara zbog napada na Oliveru Lakić, mart 2012.

Identičan zahtjev stiže i iz nevladine organizacije Akcije za ljudska prava.

"Bez obzira na ovu osuđujuću presudu koja još nije pravosnažna opet ništa nijesmo saznali o stvarnom događaju - ko je naložio prebijanje, napad na Oliveru Lakić, šta je bio motiv. Tako da očekujemo da ova presuda zapravo bude podsticaj istražnim organima da inteziviraju svoje aktivnosti i da javnosti i u prvom redu oštećenoj Oliveri Lakić saopšte ko je naložio taj napad", rekla je direktorica Akcije Tea Gorjanc-Prelević u izjavi za RSE.

Novinarki Lakić, autorki serije tekstova o misterioznom poslovanju fabrike duvana u Mojkovcu i navodnom švercu cigareta preko granice, i prije martovskog napada je prijećeno. Bušković je uhapšen samo par dana nakon napada, a novinarka "Vijesti" se povukla iz profesije, sa stavom da joj država ne garantuje slobodu za rad. Na lični zahtjev dobila je dvadesetčetvorosatnu policijsku zaštitu.

Sa uticajnih adresa iz SAD i EU, te međunarodnih novinarskih asocijacija, stigle su osude napada sa jednim zahtjevom da se do kraja rasvijetli ovaj slučaj, otkriju motivi i nalogodavci brojnih drugih napada na novinare u Crnoj Gori.

Danima su crnogorski novinari protestima ispred policije i MUP-a tražili odgovore na ista pitanja. Peticijom sa 1500 potpisa obratili su se najvišim zvaničnicima Evropske komisije, predsjedniku Žoze Manuel Barozu i komesaru za proširenje Štefanu Fileu kojom su izrazili sumnju u političku volju vlasti da rasvijetle napade.

Kompletan državni vrh osudio je napad na novinarku, premijer Igor Lukšić posjetio redakciju "Vijesti", ali i u ovom, kao i prethodnim slučajevima sem obećanja, javnost i dalje ostaje bez odgovora o motivima i nalogodavcima napada na novinare u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG