Dostupni linkovi

Peticija za slobodu govora otputovala u Brisel


Jedan od protesta zbog napada na novinarku "Vijesti", Podgorica, 12. mart 2012.
Jedan od protesta zbog napada na novinarku "Vijesti", Podgorica, 12. mart 2012.
Pod parolom “Smrt kriminalu, Sloboda Crnoj Gori“, oko 1.400 novinara i građana potpisalo je peticiju koja je u ponedjeljak upućena na adresu najviših zvaničnika Evropske komisije u Briselu.

Nakon nedavnog napada na novinarku lista "Vijesti" Oliveru Lakić potpisnici od predstavnika Evropske unije očekuju da od crnogorskih državnih organa zatraže da odmah počnu obračun sa organizovanim kriminalom i zaštite novinare koji se usuđuju da slobodno misle i govore.

Novinari u Crnoj Gori već godinama žive i rade u okruženju u kome su lake mete i gdje za napade na slobodu govora niko ne snosi odgovornost. Na to u pismu, koje su uputili predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuel Barosu i komesaru za proširenje Evropske unije Štefanu Fileu, upozoravaju potpisnici peticije za slobodu govora u Crnoj Gori.

Navode da je u prethodnih 8 godina jedan osnivač i urednik medija ubijen, sedam novinara je fizički napadnuto, a da vlast i nadležni organi ne samo da nijesu pokušali da obave temeljne istrage već su učinili sve da se one obesmisle, a pravi krivci ne dotaknu.

"Rekli smo gospodinu Maureru da se nadamo da će Evropska učiniti sve da ubijedi našu vlast da nikada više ne priredi nešto čemu smo bili svjedoci posljednjih 10 godina, da prestane da se producira atmosfera linča u kojoj su nezavisni novinari i slobodni novinari i urednici mete", naveo je direktor dnevnika "Vijesti" Željko Ivanović koji je, zajedno sa direktorima lista "Dan" i nedjeljnika "Monitor", uručio pismo šefu evropske delegacije u Podgorici Leopoldu Maureru.

Novinari i građani koji su se stavljajući mete na glavu okupili na završnom protestnom skupu, uputili su poruku predsjedniku države, parlamenta, premijeru, ali i šefu DPS Milu Đukanoviću koga su prozvali da je najodgovorniji za kreiranje ambijenta u kome stradaju novinari.

"Nikada više ubijeni novinari, nikada više, nikada više napadnuti novinari, nikada više sudske presude, reketirani mediji. Nikada više linč koji sprovodite preko medija koje kontrolišete zajedno sa organizovanim kriminalom", poručili su oni.

Tadić Mijović: Tražimo da se riješe svi slučajevi napada na novinare

Povod za još jedan protest bio je prošlonedjeljni napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, autorku serije tekstova o nelegalnim poslovima u koje su navodno umješani visoki funkcioneri crnogorske policije.

To će, kako je izjavio Štefan File uticati na izvještaj Evropske komisije o spremnosti Crne Gore da počne pregovore sa Evropskom unijom.

"Naša su očekivanja da se pitanje medija i medijskih sloboda stavi u vrh agende ove vlasti. Ono što se dešava nama je itekako povezano sa poglavljem 23 i 24, jer bez slobodnih medija ne možemo se sigurno suočiti sa glavnim problemima ove zemlje – vladavinom prava i problemom organizovanog kriminala, što je i jedan od uslova da se počnu pregovori", istakla je Milka Tadić Mijović, direktorka Direktorka nedjeljnika "Monitor".

U međuvremenu pogledi su upućeni ka Upravi policije koja vodi istragu nedavnog napada na novinarku lista "Vijesti". U najnovijoj izjavi,direktor policije Božidar Vuksanović za Radio Slobodna Evropa kaže kako ima pomaka i operativnih podataka koji vode ka počiniocu.

"Ne bih dalje komentarisao u interesu istrage i kako ne bismo narušili kvalitetan početak istrage i lišenje slobode određenih lica po ovom pitanju i kako ne bismo napravili problem ili propust koji bi bio na štetu istrage. Vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti ovaj slučaj i mi ćemo sve uraditi u okvirima profesionalnih kapaciteta da zajedno sa tužilaštvom na pravi način riješimo ovaj slučaj", rekao je Vuksanović.

No da bi tako bilo, kako ističe direktorka nedjeljnika "Monitor" Milka Tadić Mijović policija mora pokazati odlučnost i u rješavanju svih prethodnih slučaja napada na crnogorske novinare.

"Mi tražimo da budu riješeni svi slučajevi koji godinama stoje otvoreni. Napredak u slučaju Lakić nas će da ohrabri, ali to nije dovoljno", kazala je ona.
XS
SM
MD
LG