Dostupni linkovi

Reakcije na Sanadera i HTV: Dobra roba upropaštena lošim krojenjem


Ivo Sanader
Nitko nije ostao ravnodušan nakon gostovanja nekadašnjeg premijera u nedjelju, a sada optuženika za tešku korupciju Ive Sanadera na Hrvatskoj televiziji. Pravnici kažu da malo optuženika za tako teška kaznena djela ima priliku istupati pred milijunskim auditorijem, a novinari upozoravaju da je voditelj emisije Aleksandar Stanković svojom nepripremljenošću dao sve argumente onima koji su se protivili Sanaderovom gostovanju na javnoj televiziji.

Sat vremena u elitnom nedjeljnom terminu, sa voditeljem Aleksandrom Stankovićem koji propušta postaviti prava pitanja – je li Ivo Sanader, protiv kojeg je podignuto pet optužnica za korupciju velikih i jako velikih razmjera, mogao poželjeti išta ljepše?

„Ivo Sanader je jučer imao zaista veliku priliku koju 99 posto okrivljenika protiv kojih se vodi sudski postupak – nema!“ istaknuo je poznati krivičar, odvjetnik Veljko Miljević.

Je li toj temi bilo mjesto u javnom servisu? Urednik u splitskoj „Slobodnoj Dalmaciji“ Sandro Pogutz za RSE kaže – apsolutno!

Gospodin Sanader je tvrdo inzistirao na svojoj poziciji, a gospodin Stanković je mekano inzistirao na svojoj. Sanader se pokazao kao osrednji govornik, ali – kako kaže afrička poslovica - među čimpanzama i šepavi orangutan je kralj, kaže analitičar Žarko Puhovski.

„Da, ova tema jest za javnu televiziju! Ja razmišljam o njoj kao novinar kojem je to – što bi se našim žargonom reklo – dobra roba. Ali, ako već imaš dobru robu, onda je nemoj upropastiti vlastitim lošim krojenjem!“ kaže on.

Slično sudi i politički analitičar Žarko Puhovski koji kaže kako - zbog načina na koji je vođena - toj emisiji nije bilo mjesto na javnom servisu, nego na nekom privatnom kanalu.

„Gospodin Sanader je tvrdo inzistirao na svojoj poziciji, a gospodin Stanković je mekano inzistirao na svojoj. Sanader se pokazao kao osrednji govornik, ali – kako kaže afrička poslovica - među čimpanzama i šepavi orangutan je kralj“, napominje Puhovski.

Moralni i politički prijepori

Pogutz je pobrojao koja sve pitanja Stanković nije postavio, a morao je. Primjerice, Sanader je inzistirao da su svi svjedoci koji ga terete na ovaj ili onaj način ucijenjeni od tužiteljstva.

„I da se pritom Stanković ne sjeti izvući Damira Mihanovića koji je posve svojevoljno, po vlastitoj savjesti i ničime ucijenjen prijavio slučaj 'Fimi media' i o njemu najopsežnije govorio, i to bez ikakve potrebe da se time kupuje ikakava 'oprostnica' – tako nešto zaboraviti je ogroman faul za nekoga tko važi za – recimo tako – najisturenijeg talk-show meštra na javnoj televiziji“, kaže Pogutz.

Sanader je u intervjuu kazao kako je državne kadrove birao među stranačkim kadrom, otprilike – što imaš, s time klimaš. Pogutz zamjera Stankoviću što nije poentirao primjerice jednog od Sanaderovih ministara unutarnjih poslova Ivicu Kirina, kojem je glavna, a možda i jedina kvalifikacija bila da je kao redar osiguravao stranačke skupove.

„Sanader je doista veliki meštar sviju hulja. On je vrlo dobro obavio svoj 'casting' u stranci, vrlo dobro je sve svoje oponente sklonio ili ostracirao i vaditi se na to da je on jadan imao kadrovsku situaciju kakvu je imao i da nije mogao bolje je doista - nevjerojatno! Ni tu mu naravno Stanković nije parirao kako je trebao“, ocjenjuje on.

Pogutz zamjera Stankoviću i što nije Sanaderu postavio četiri pitanja o energetici koja je predložio bivši predsjednik Mesić, odnosno postavio je ovlaš tek jedno o katarskom interesu za 2 milijarde eura težak terminal za ukapljeni plin u Pločama.

„I tu je opet Stanković dopustio Sanaderu da implicira nekakvu – tko zna kakvu - vezu Mesića sa katarskim emirom, nekakve interesne veze i ne znam što, i to je sve ostalo visjeti u zraku. To je upravo ona vrsta prašine, magle i opsjene kakvu Sanader najviše voli širiti oko sebe!“ ocjenjuje Pogutz.

Pogutz zaključuje kako je javna televizija, a i hrvatski građani koji je plaćaju zaslužila mnogo bolji, izravniji i profesionalniji pristup Sanaderu, nego što ga je pružio Stanković.
Sanaderovo gostovanje na javnoj televiziji komentirao je i predsjednik Ivo Josipović, koji kao da najavljuje da će o toj temi još biti govora.

„Mislim da je riječ o emisiji koja ima ozbiljnih moralnih i političkih prijepora.“
XS
SM
MD
LG