Dostupni linkovi

Sanader na HTV-u: Bajić falsificira iskaze svjedoka


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bivši hrvatski premijer, a sada optuženik u pet sudskih postupaka u kojima ga se tereti za tešku korupciju Ivo Sanader svoje je gostovanje u emisiji „Nedjeljom u 2“ na Hrvatskoj televiziji iskoristio za teške optužbe na račun glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Iako mu je voditelj emisije Aleksandar Stanković pročitao dopis zagrebačkog Županijskog suda, na kojem se vode postupci protiv njega, u kojem se upozorava da bi govorenje o radu suda i Državnog odvjetništva bilo kazneno djelo pritiska na pravosuđe, Sanader je odvratio da se to odnosi samo na sud, dok je Državno odvjetništvo tek stranka u postupku. Bajića je optužio za „dilanje“ materijala medijima, pritiske na svjedoke i falsificiranje zapisnika sa saslušanja svjedoka.

„Mladen Bajić dobio je od moje nasljednice Jadranke Kosor politički nalog da me se makne. Vlast se promijenila, ali Bajić sada ne može ići natrag jer je pokrenuo toliko optužnica. Mora ucjenjivati svjedoke, mora raditi pritisak na pravosuđe svakodnevno dvije godine plasirajući u medije iskaze koji meni idu na štetu. Falsificira zapisnike tamo gdje svjedoci kažu nešto meni u prilog,“ kazao je Sanader.

On je prozvao Državno odvjetništvo i zbog toga što u njihovom izvješću o radu, koje će ovih dana biti pred Hrvatskim saborom, stoji da njihove optužnice u tzv „uskočkim“ predmetima (korupcija i organizirani kriminal) u 97 posto završavaju osuđujućim presudama.

„To nije bilo u Sovjetskom savezu u vrijeme Staljina, to nema u Sjevernoj Koreji, toga nije bilo u Titovoj Jugoslaviji! Danas ne postoji borba protiv korupcije, nego samo protiv Sanadera. Devedeset i sedam posto znači da smo jednoumlje,“ poručio je Sanader.

Otkrio je i kako mu je Bajić osobno poklonio dvije slike, i da mu je dolazio u kuću.

(VIDEO: Sanaderovo gostovanje u emisiji "Nedjeljom u 2")


Kajanje zbog Kosor

Sanader je ponovio kako je glavni njegov razlog za odlazak iz politike nepristajanje na slovensku ucjenu oko razgraničenja u Piranskom zaljevu/Savudrijskoj vali, a od pogrešaka za koje bi se trebao ispričati hrvatskoj javnosti naveo je samo svoju odluku da Jadranku Kosor imenuje svojom nasljednicom.

„Bila je stalno sa mnom, znala je sve, znala je kako se vodi politika. Iako je iz ondašnje perspektive ona bila logičan izbor, sada se kajem što sam to učinio,“ kazao je bivši premijer i dodao da bi mu sada izbor bio tadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić preko medija je Stankoviću sugerirao četiri pitanja za Sanadera - zašto sa Rusima nije dogovorio da Hrvatska bude dio naftovoda „Južni tok“ i time sebi osigura naftu, a usput zaradi na transportu; zašto nije prihvatio rusku ponudu izgradnje cjevovoda „DružbAdria“ od Rusije do terminala na Krku, zašto niti na Mesićevo inzistiranje nije primio izaslanstvo INE prije dogovora s mađarskim MOL-om, i zašto je blokirao katarski interes sa investiranje 2 milijarde eura u LNG terminal (terminal za ukapljeni plin) i izgradnju tankera u domaćim brodogradilištima.

Stanković je postavio jedino pitanje o Kataru, na što je Sanader odegovorio da si je Mesić stvarao poziciju za vrijeme nakon odlaska sa predsjedničke funkcije, i da je katarski emir inzistirao na terminalu u Pločama, a da je tamo tektonski trusno područje.

Prve su reakcije na Sanaderovo gostovanje da je bio vrlo smiren, suveren i dobro pripremljen, i da je svaku svoju misao uspio dovršiti do kraja. Činjenica da za trajanja emisije na dnu ekrana nisu prikazivani SMS-ovi koji stižu tijekom emisije - što je inače uobičajeno - može značiti da je emisija snimljena ranije, i da su je Sanaderovi odvjetnici prije emitiranja pogledali i zaključili da ne može naštetiti njihovom klijentu. Kako god bilo, jedno je sigurno - Sanaderova obrana je sa njegovim gostovanjem na Hrvatskoj televiziji – zadovoljna!

Ivo Sanader tereti se u pet postupaka za teške slučajeve korupcije na štetu državnog proračuna u razdoblju 2003 - 2007, a u svoju korist i korist HDZ-a, stranke kojoj je tada bio na čelu. Protiv njega viode se još dvije istrage, koje također mogu trezultirati podizanjem optužnice. Prve prvostupanjske presude mogu se očekivati već do kraja ove godine.
XS
SM
MD
LG