Dostupni linkovi

Bećirović pozvao Srbiju da se ogradi od Dodikovih izjava


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović

Govor predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika 23. aprila na komemoraciji žrtvama jasenovačkih logora u Donjoj Gradini na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine izazvao je oštre reakcije u ovoj zemlji, pošto je negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, i najavio da će "Srbija i Republika Srpska biti jedna država".

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao je pravosuđe da reagira, a Srbiju da se ogradi od takvih poruka.

Bećirović je rekao da "javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati", piše FENA.

Upozorio da Tužilaštvo BiH sada mora reagirati, jer je Dodik u Donjoj Gradini javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadaće.

"Zločinački projekt velike Srbije koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom", izjavio je Bećirović.

On je naglasio da današnje Dodikovo javno priznanje neminovno traži i javne odgovore na nekoliko pitanja.

"Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine? Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava? ", upitao je Bećirović.

Komšić: Guranjem glave u pijesak problem neće nestati

"Dodik nastavlja po starom", izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić i dodao "nije rekao ništa novo".

"Dodik nije rekao ništa novo, on nastavlja po starom, ka konačnom cilju a danas je vrlo otvoreno rekao da je cilj da dio Bosne i Hercegovine pripoji Srbiji. To mi znamo, to je jedan od ciljeva koji agresor nije uspio da realizira, ali vidimo da se od toga cilja ne odustaje", rekao je Komšić za N1.

"Taktika guranja glave u pijesak i nametanje uvjerenja da će problem nestati, ako se dovoljno dugo pravimo da ne postoji je pogubna", zaključio je Komšić.

BNV: Dodik unosi nemir i među Bošnjake u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, najoštrije je osudilo Dodikovu izjavu u Donjoj Gradini, na Dan sjećanja na žrtve Jasenovca, u kojoj negira genocid u Srebrenici i poručuje da će Srbija i manji entitet Bosne i Hercegovine biti jedna država.

"Milorad Dodik, osmišljeno, svojim separatističkim izjavama izaziva sukobe u Bosni i Hercegovini i na taj način unosi nemir i među Bošnjake u Srbiji, negirajući i relativizirajući genocid nad Bošnjacima, i pored presuda Međunarodnog suda pravde", navodi se u saopćenju BNV-a i dodaje da je "BiH matica svih Bošnjaka i Bošnjaci u Republici Srbiji čvrsto stoje uz svoju maticu, poštujući ustave obiju zemalja".

"Koncept građanske države Bosne i Hercegovine, u kojoj će svaki građanin biti siguran i uživati jednaka prava, je jedino održiv i prihvatljiv model za sve koji u njoj žive", ističe se u saopćenju BNV-a.

Šef bh. diplomatije: 'Ponovio svoje želje'

Šef bosanskohercegovačke diplomatije Elmedin Konaković rekao je da je Dodik po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji.

"Ja ponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, sa jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona, samo lokalna vlast i državni nivo", poručio je.

"Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizirati u ovoj zemlji i može samo ono o čemu se dogovorimo", kazao je Konaković u izjavi za televiziju N1.

XS
SM
MD
LG