Dostupni linkovi

Dodik ponovo pozvao na ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je pozvao na uniju između Srbije i tog bosnakohercegovačkog entiteta.

Dodik je govorio 23. aprila na komemoraciji u selu Gradina na severu Republike Srpske, održanoj za žrtve stradalih u hrvatskom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Tokom Drugog svetskog rata, desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista ubijeno je u logoru Jasenovac - poznatom kao "hrvatski Aušvic". Logorom je upravljao ustaški režim koji je bio saveznik nacista u Hrvatskoj.

"Nas (Srbe) niko neće sprečiti da se ujedinimo jer je to naše pravo i naša istorija. Prošli vek je bio vek srpskog stradanja, a ovaj vek srpskog ujedinjenja", rekao je Dodik.

On je kazao da "Srbi neće opstati na ovim prostorima ako Republika Srpska ne postane nezavisna u narednim godinama".

Dejtonski sporazum iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini (1992-95.) uspostavio je administrativni sistem po kojem je Bosna i dalje podeljena između srpskog entiteta - Republike Srpske - i bošnjačko-hrvatske federacije povezane slabom centralnom vladom.

Dodik, koji odbacuje administrativno uređenje i ovlašćenja Kancelarije visokog predstavnika - nadzornika građanskih i drugih aspekata Dejtonskog sporazuma međunarodne zajednice, nastavio je sa kritikama međunarodne zajednice i optužio zapadne diplomate da pokušavaju da "eliminišu" Srbe iz BiH.

Praveći paralelu između stradanja u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu i masakra 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. tokom rata u BiH 1992-1995, Dodik je izbegao da ovo drugo nazove "genocidom" i rekao da zapadne diplomate "ne mogu izjednačiti počinjeni zločin" u Srebrenici sa Jasenovcem "jer nije isto".

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTI) i najviši pravosudni organ Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde, priznali su ubistva koja su počinili pripadnici snaga bosanskih Srba u Srebrenici kao genocid.

Više od 50 ljudi osuđeno je na ukupno 700 godina zatvora zbog svoje uloge u genocidu i ratnim zločinima u Srebrenici, uključujući bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i bivšeg vojnog komandanta Ratka Mladića koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je komemoraciji, ali nije komentarisao Dodikove izjave o ujedinjenju sa Srbijom, iako je ranije u više navrata govorio u prilog bosanskom suverenitetu. Dodik, lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj, više puta je pozivao na referendum i secesiju tog entiteta od ostatka BiH, što je nazvao "eksperimentom međunarodne zajednice" i "nemogućom, nametnutom zemljom", rekavši da su bosanski Srbi imali pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Sjedinjene Države i Velika Britanija sankcionisale su Dodika i neke druge srpske političare u Bosni i Hercegovini zbog podrivanja teško stečenog mira.

Dodik pokušava da odvoji vojnu, policijsku i poresku administraciju entiteta od centralne vlade BiH, što je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine. Republika Srpska je više puta pokušala da implementira imovinski zakon koji ima za cilj da prenese državnu imovinu BiH na Republiku Srpsku.

Rusija i Srbija prećutno podržavaju postupke Dodika, koji se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi uoči prošlogodišnjih izbora u BiH. Dodik se protivi uvođenju sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, a protivi se i priznavanju Kosova kao nezavisne države.

XS
SM
MD
LG