Dostupni linkovi

Razvoj mreža centara za mobilnost istraživača


Web stranica EURAXESS-a

U izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, formiranje Euraxess centra ocijenjeno je kao jedan od rijetkih pozitivnih pomaka. Namjera Euraxess inicijative je uspostaviti u svim evropskim državama Euraxess centre čiji je zadatak posredovanje u mobilnosti istraživača

U izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, formiranje Euraxess centra ocijenjeno je kao jedan od rijetkih pozitivnih pomaka. Namjera Euraxess inicijative je uspostaviti u svim evropskim državama Euraxess centre čiji je zadatak posredovanje u mobilnosti istraživača.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pripremilo je, a Savjet ministara donio Strategiju razvoja nauke u BiH za period 2010-2015. godine. U skladu s tom strategijom, jedan od prioriteta je učlanjenje Bosne i Hercegovine u važne međunarodne asocijacije iz oblasti nauke i istraživanja.

Istovremeno, u BiH je počelo i provođenje FP7 projekta „Razvoj mreža centara za mobilnost u BiH“ kojim će, u naredne tri godine, biti razvijena mreža centara za mobilnost istraživača na javnim univerzitetima.

„Da bismo realizovali prioritet koji se odnosi na mobilnost istraživača, aplicirali smo kod Evropske komisije sa projektom izgradnje Euraxess centara za mobilnost istraživača u Bosni i Hercegovini, zajedno s Univerzitetom u Sarajevu i Univerzitetom u Banjaluci. Projekat je pozitivno ocijenjen od strane Evropske komisije i započeto je s implementacijom 2010. godine“, kaže Biljana Čamur iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Mario Milanović, Hazim Bašić i Biljana Čamur
Mario Milanović, Hazim Bašić i Biljana Čamur
Uz uspostavu Euraxess servisnih centara na sarajevskom i Univerzitetu u Banjoj Luci, pokrenuta je internet stranica www.euraxess.ba na kojoj istraživači mogu dobiti neophodne informacije o zemlji u kojoj planiraju provesti svoje istraživanje, od pitanja smještaja, viza, do ostalih korisnih podataka. Savjetnik Euraxess centra u BiH Mario Milanović:

„Pored svih informacija koje mogu da nađu na ovom portalu, servisni centri i ljudi koji rade u tim centrima dodatno mogu da olakšaju u ostvarivanju i ostalih mogućnosti, čak i zdravstvene zaštite. Kad bi naš čovjek otišao bilo gdje u svijetu, isto bi im ta kancelarija pomogla da se što lakše snađu i da imaju što manje poteškoća za vrijeme boravka u toj zemlji.“

Servisni centri u Sarajevu i Banjoj Luci, kao i internet stranica, važni su sa aspekta realizacije doktorskih studija, odnosno studija trećeg ciklusa, kaže prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić:

„Jedna od striktnih preporuka vezana za realizaciju doktorskih studija upravo je obaveza provođenja jednog perioda van matične institucije. Doktoranti bi jedan dio istraživačkog rada trebali provesti u inostranstvu. Ovi centri imaju i odgovarajuću mrežu kontakt osoba. Mi smo na Univerzitetu u Sarajevu uradili prvu fazu obuke kontakt osoba koje će djelovati na nivou pojedinih fakulteta.“

Bosna i Hercegovina je putem internet stranice www.euraxess.ba umrežena sa ostalim stranicama 38 zemalja Euraxess mreže, te na taj način BiH promoviše svoje naučnoistraživačke kapacitete. Ponovo Biljana Čamur s početka priče:

„Naše institucije putem objave svojih profila na ovim portalima promovišu svoje kapacitete i mogu da traže partnere u zemljama članicama Euraxess mreže. Pored toga, na Euraxess portalu sve zemlje članice ove mreže objavljuju konkurse kada traže nekog istraživača za određeni posao, tako da se istraživači iz Bosne i Hercegovine mogu javiti na te pozive i svoju istraživačku karijeru mogu nastaviti u nekoj od zemalja Evroopske unije.“

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG