Dostupni linkovi

Razvoj po mjeri čovjeka: UN apel za zapošljavanje i socijalnu zaštitu


Sa prezentacije UN izvještaja
Sa prezentacije UN izvještaja

Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka za 2014. godinu za čitav region, koj je predstavljen u četvrtak u zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici, daje pregled vrijednosti i rangiranja prema indeksu razvoja po mjeri čovjeka HDI za 187 zemalja i teritorija koje su Ujedinjene nacije priznale.

Zemlje su prema stepenu razvoja po mjeri čovjeka podijeljene u četiri grupe: izuzetno visok, visok, srednji i nizak stepen razvoja. U Istraživanju se prepoznaju životni ciklusi ranjivosti pojedinaca ali i posebno ranjive kategorije stanovništva poput: etničkih manjina, osoba sa invaliditetom i dugoročno nezaposlenih.

Predsjednik Crne Gore Flip Vujanović je, govoreći o rezultatima istraživanja, između ostalog rekao da je zadovoljan što je “Crna Gora primjer u regionu”:

“Sa indeksom razvoja HDI od 0,789 lideri smo u Jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji što pokazuje da imamo razvoj da trend postoji da smo u tom smislu primjer i da smo se u odnosu prethodni izvještaj pomjerili za jedno mjesto naprijed. To obavezuje na dalju aktivnost u tom pravcu i države i svih”, kazao je Vujanović.

Sa prezentacije UN izvještaja, foto: Savo Prelević
Sa prezentacije UN izvještaja, foto: Savo Prelević

Bolje pozicionirane od Crne Gore, i u kategoriji zemalja sa izuzetno visokim razvojem po mjeri čovjeka, od zemalja regiona su Slovenija na 25. i Hrvatska na 47. mjestu. Lošije rangirane, ali u istoj grupi sa Crnom Gorom sa visokim razvojem po mjeri čovjeka nalaze se: Srbija na 77. mjestu, Makedonija je na 84. poziciji, Bosna i Hercegovina 86, a Albanija 95. mjestu.

Komentarišući ostvareno i ono na čemu se mora raditi predsjednik Filip Vujanović je posebno naglasio da je:

”Nezaposlenost posebno među mladima bez obzira na njen strukturni karakter u Crnoj Gori i nižu stopu u odnosu na region mora se smanjivati u skladu sa našim optimalnim mogućnostima. Ona je negativan faktor razvoja po mjeri čovjeka i ukupnog razvojnog procesa. Politike socijalne i zdravstvene zaštite obezbjeđuju važan kvalitet života svakog čovjeka i uz obrazovni sistem omogućavaju da ekonomski rast ima svoju opštu valorizaciju."

Izvještaj UN-a poziva države da rade na postizanju pune zaposlenosti i uređenje socijalne zaštite kao starteških ciljeva. Ključna preporuka je da dugotrajna ranjivost predstavlja prijetnju po razvoj čovječansta, a ukoliko izostane njeno sistemsko rešavanje napredak neće biti ujednačen i održiv.

Sa prezentacije UN izvještaja, foto: Savo Prelević
Sa prezentacije UN izvještaja, foto: Savo Prelević

S obzirom na geografske karakteristike, naš region je posebno ranjiv na prirodne katastrofe navodeno je u Izvještaju. Navodeći primjer nedavnih elementarnih nepogoda koje su zadesile zemlje regiona zamjenik pomoćnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Olivije Adam poručio je da se može uticati u cilju smanjenja ranjivosti određenih kategorija stanovništva koje su pogodjene elementarnim nepogodama.

“Kao što su se dogodile poplave u susjednoj Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u maju, i prošle nedjelje su opet bile poplave u Bosni I Hercegovini. Ovo može dovesti ne samo do gubitka života i egzistencije, već se u nekoliko sati može doći do potpunog uništenja razvoja koji je ostvaren”, rekao je Olivije Adam.

Osvrćući se na nedavne poplave u regionu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je između ostalog ukazao na neophodnost jače regionalne saradnje.

"Treba isto tako da se napravi i kvalitetniji odgovor na ono što je nesumljivo za te tri države usporilo razvoj u tom vremenu kada je taj razvoj posebno bitan. Jednako i u odnosu na procese prema svim ranjivim grupama koje su posljedica svih zbivanja na ovim prostorima i koji svi zajedno moramao rješavati jednom regionalnom aktivnošću”, naveo je Vujanović.

Savjetnica u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Rajka Beripaka kaže da je raduje to što su međunarodne institucije prepoznale dobru saradnju među zemljama regiona.

“Mene veseli što su to prepoznali u međunarodnim institucijama, ali osobno smatram da je to nešto u čemu naša regija nije insuficijentna. Hoću reći, da zapravo kad je netko u nevolj, unatoč svim pričama iz prošlosti, ta empatija za čovjeka bez krova nad glavom je na Zapadnom Balkanu možda još uvijek na najvišem stupnju u Evropi”, kazala je Beribaka .

XS
SM
MD
LG