Dostupni linkovi

Razgovori sa Beogradom usporili formiranje Severne Mitrovice


Mitrovica - ilustracija
Mitrovica - ilustracija
Iako je proces dencentralizacije na Kosovu doneo rezultate kada su nedavno formirane nove opštine sa većinskim srpskin stanovništvom, ovaj uspeh je nepotpun sve dok se ne uspostavi opština Severna Mitrovica kao legitimna opština pod nadzorom kosovskih vlasti, navodi se u najnovijoj studiji o decentralizaciji kosovskog Instituta za lokalnu samoupravu.

Studija dalje ističe da su razgovori Prištine i Beograda doprineli stagnaciji u uspostavljanju opštine Severna Mitrovica, imajući u vidu da se Vlada Kosova i međunarodna zajednica ustručavaju da deluju, dok se sa druge strane nastavljaju opstrukcije srpskih zvaničnika podstaknute stavom zvaničnog Beograda koji ističe da će sever biti deo „pregovora“.

„Neformiranje ove opštine može imati i negativne posledice u novim opštinama. To naročito može obeshrabriti radnike u oblastima obrazovanja i zdravstva gde paralelne strukture imaju najveći uticaj u novim opštinama“, kazao je Besnik Tahiri, izvršni direktor kosovskog Instituta za lokalnu samoupravu koji je objavio studiju.

Slobodan Petrović, ministar za lokalnu samoupravu, kazao je tokom predstavljanja studije u utorak da su rezultati rada tokom proteklih tri godine vidljivi u dva osnovna pravca decentralizacije – formiranje novih opština i jačanje uloga opština u pružanju što boljih usluga građanima.

„Postignuti napredak do sada uključuje ciljeve reforme zakonodavstva u oblasti lokalne samouprave, formiranje novih opština, podizanje kapaciteta opština u koordinaciji sa donatorima i informisanje građana u procesu decentralizacije. Sada već uspešno funkcionišu kao zasebne nove opštine Gračanica, Klokot, Parteš, Ranilug i proširena opština Novo Brdo“, kazao je Petrović.

On je dodao da će jedan od fokusa rada ministarstva biti podrška aktivnostima opštinskog pripremnog tima za severnu Mitrovicu kako bi se uspešno zaključilo formiranje opštine Severna Mitrovica.

Studija „Decentralizacija – teško breme koje treba izneti“, navodi da srpske ilegalne paralelne institucije i dalje funkcionišu na ovim lokalitetima gde su formirane nove opštine, stvarajući samim tim izazov za potpunu samostalnost tamošnjih legitimnih lokalnih vlada.

To je naročito uočljivo u sferi prosvete, pošto se nastavnici plaćaju od strane Beograda i nad njima upravlja Beograd, kosovske vlasti ne mogu primeniti kosovski nastavni plan u ovim opštinama niti se može ostvariti bilo kakav vid saradnje između lokalnih škola i kosovskih vlasti zaduženih za prosvetu u preostalom delu zemlje.

Napredak, ali i otpor lokalnog stanovništva

Pieter Feith, šef Međunarodne civilne kancelarije koja nadgleda sprovođenje Ahtisarijevog plana, po kojem su formirane nove opštine, kaže:
Pieter Feith

“Niko ne potcenjuje izazove, ali mi takođe moramo priznati da postoji zamah i da postoji napredak. Postoji i veliki otpor lokalnog stanovništva, ali zajedno sa vladom radimo na tome da objasnimo naše namere stanovništvu, i da pronađemo podršku za napore decentralizacije. Sve ovo u cilju poboljšanja upravljanja, da građani odlučuju i upravljaju na severu u skladu sa evropskim vrednostima“.

On je dodao da Pripremni tim za formiranje opštine Severna Mitrovica već godinu dana radi na realizaciji ovih ciljeva, dok je nedavno otvaranje njihove kancelarije na severu ocenio važnim korakom u tom pravcu.

I pored nekoliko pokušaja da se uspostavi opština Severna Mitrovice, izbori za ovu opštinu odloženi su u dva navrata zbog nepostojanja političke volje, mešanja ilegalnih srpskih struktura i odsustva zainteresovanosti i pomoći međunarodne zajednice, navodi studija.

Veća autonomija za sever predložena od strane nekih grupa stručnjaka – samo će povećati ozbiljne probleme loše odgovornosti i uzvratnosti velikog broja paralelnih struktura pod njegovom jurisdikcijom.

Preporuke kosovskog Instituta za lokalnu samoupravu su da se pod hitno raspiše datum održavanja izbora u tom delu kako bi se uspostavila opština Severna Mitrovica, da se izmeni zakon o lokalnoj samoupravi, kao i da se uvećaju nastojanja ministarstva obrazovanja i zdravlja kako bi se nove opštine ojačale u upravljanju svojim službama.
XS
SM
MD
LG