Dostupni linkovi

Dvojica pripadnika četničkog pokreta u BiH otkupila zatvorsku kaznu, tvrdi advokat Veselinović


Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta ispred Suda BiH - prvi u sredini Dušan Sladojević, lijevo u drugom redu Slavko Aleksić i desno Risto Lečić na izlasku iz zgrade Suda BiH, 22. februara 2021.
Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta ispred Suda BiH - prvi u sredini Dušan Sladojević, lijevo u drugom redu Slavko Aleksić i desno Risto Lečić na izlasku iz zgrade Suda BiH, 22. februara 2021.

Dušan Sladojević i Slavko Aleksić, pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, otkupili su petomjesečne kazne zatvora na koje su osuđeni zbog izazivanja mržnje, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, u srijedu, 8. februara, advokat Bojan Veselinović.

Veselinović, koji zastupa osuđenog Aleksića, kazao je da je to učinjeno sukladno odredbama Krivičnog zakona BiH i da je uplaćen cjelokupan iznos.

Dušan Sladojević "Vojvoda", Slavko Aleksić "Čiča" i Risto Lečić, pripadnici Ravnogorskog pokreta, osuđeni su pravomoćno pred Sudom BiH u junu 2022., na po pet mjeseci zatvora.

Osuđeni su za govore i pjevanje četničkih pjesama u martu 2019. godine na skupu u Višegradu, a presudu je u decembru prošle godine potvrdilo i Trećestepeno vijeće Suda BiH.

U presudi je navedeno da su svojim postupcima izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline.

Sud BiH ne raspolaže informacijom o uplati

Iz Suda BiH su za RSE 8. februara naveli da još uvijek ne raspolažu informacijom da su novčane kazne uplaćene.

Sud BiH je u januaru donio rješenja kojim je Sladojeviću i Alkesiću kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom, dok je Lečiću određeno izdržavanje zatvorske kazne.

Rješenje o zamjeni zatvorske, novčanom kaznom za Aleksića je doneseno 10. januara, a za Sladojevića 17. januara. Sladojević je trebao uplatiti 2.889 maraka (oko 1.477 eura), a Aleksić 15.000 maraka (oko 7.669 eura).

"Rok za plaćanje od 30 dana u odnosu na oba osuđena još teče. Sud trenutno ne raspolaže informacijom da su novčane kazne uplaćene", saopćili su iz Suda BiH.

Osuđeni Sladojević, Alkesić i Lečić nalaze se na slobodi, naveli su iz Suda BiH.

"Trenutno se provode zakonske radnje u vezi sa upućivanjem Lečića na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od pet mjeseci", kažu iz ove pravosudne insitucije za RSE.

Pripadnici ravnogorskih pokreta u BiH i Srbiji objavili su krajem januara na društevnim mrežama da pokreću akciju prikupljanja novca za otkup zatvorske kazne Sladojeviću i Aleksiću.

Krivični zakon Bosne i Hercegovine omogućava da se kazna zatvora do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeni novčanom kaznom. Kazna se plaća u jednokratnom iznosu u roku do 30 dana.

Za šta su bili optuženi?

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sladojevića, Aleksića i Ristića 10. decembra 2020. godine.

Optužnica ih je teretila da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Prema članu Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, propisuje se kazna zatvora za ova djela u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

Oko 200 pripadnika i simpatizera pokreta okupilo se tada u Višegradu da oda počast Draži Mihailoviću, te su, kako se to navodi u optužnici, uz gusle pjevali i prijeteće stihove: "Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u periodu od 1992. do 1995. u Višegradu je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG