Dostupni linkovi

Članovi četničkog pokreta protestovali u Trebinju


Okupljeni u centru Trebinja, ja jugu BiH, 8. januar 2023.
Okupljeni u centru Trebinja, ja jugu BiH, 8. januar 2023.

Gradska boračka organizacija Trebinje održala je u nedjelju protest na Trgu slobode, protiv odluke Apelacionog suda Bosne i Hercegovine da se pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta odredi zatvorska kazna u trajanju od pet mjeseci.

Dušan Sladojević "Vojvoda", Slavko Aleksić "Čiča" i Risto Lečić, tri pripadnika pokreta, koji je kao nevladina organizacija registriran u BiH, osuđeni su pravomoćno u junu 2022., u žalbenom postupku nakon što su prvostepeno bili oslobođeni, na po pet mjeseci zatvora za govore i pjevanje četničkih pjesama u martu 2019. godine na skupu u Višegradu.

Sud je presudio da su svojim postupcima izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline.

Oni su na skupu pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta 10. marta 2019. godine veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, četničkog vođu iz II svjetskog rata, te pjevali pjesme koje u svojim tekstovima pozivaju na prijetnju i nasilje, navodi se u drugostepenoj presudi.

Optužnica, podignuta u decembru 2020., teretila ih je da su, pored ostalog, prvooptuženi Sladojević i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Dejan Bodiroga, predsjednik GBO Trebinje, ističe da su ovaj protest organizovali kako "bi podržali saborce i pokazali im da nisu sami u ovoj borbi".

Okupljeni u Trebinju, 8. januara 2023.
Okupljeni u Trebinju, 8. januara 2023.

"Sud BiH ih je osudio zbog pjevanja pjesme na skupu u Višegradu. Taj proces je trajao od 2019. godine, oslobađani su ali je Apelacioni sud odlučio da im odredi po pet mjeseci zatvorske kazne. Smatramo da je suludo da neko zbog pjesme koja se u našem narodu pjevala i prije 100 godina bude osuđen", rekao je Bodiroga.

Lečić je osuđen zbog izvođenja pjesme na guslama “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina” ispred hotela Višegrad čime je veličao četnički pokret i izražavao prijetnje ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Bodiroga je pozvao sve okupljene i druge da "im pomognemo koliko možemo kako bi tu sramnu presudu preživjeli uz našu moralnu podršku".

"Ukoliko bude moguće kaznu platiti, pokrenućemo i akciju prikupljanja novca kako bismo im pomogli", dodao je Bodiroga.

Okupljeni u centru Trebinja, 8. januara 2023.
Okupljeni u centru Trebinja, 8. januara 2023.

Protest su podržale Boračke organizacije istočne Hercegovine i guslarska društva.

Odluka Apelacionog suda BiH je konačna i osuđeni nemaju pravo žalbe.

U BiH je registrirano 16 četničkih udruženja. Svake godine se okupljaju uz ikonografiju i pjesme u kojima prijete klanjem i progonima, obučeni u crne uniforme, šajkače i kokarde sa znakom dvoglavog orla.

XS
SM
MD
LG