Dostupni linkovi

Ratni zločini: Nove identifikacije u Vlasenici


Vlasenica
Vlasenica
U utorak je u Tuzli obavljena identifikacija posmrtnih ostataka četiri žrtve ubijene u Vlasenici tjekom 1992. godine. Oni će, uz još dvadeset identificiranih biti ukopani u subotu 21. travnja u Vlasenici na mezarju Rakita. Obitelji žrtava su izrazile zabrinutost što se sve manje otvaraju masovne grobnice i što su primorani ukopavati po jednu ili dvije kosti svojih najmilijih

Ibro Osmanović iz Vlasenice identificirao je posmrtne ostatke sestre Feride koja je imala 17 godina kada je ubijena i zapaljena. Njezino tijelo Ibro je pronašao u masovnoj grobnici na Pelemišu.

Osim sestre Feride Ibri su ubijena i dva brata. O masovnim ubojstvima u Vlasenici on je svjedočio i u Haagu.

„Na identifikaciju smo došli ja i sestra, nas dvoje smo jedino preživjeli od kompletne porodice. Ovi koji su ubili naše najmilije to su naše komšije, ali ja njih ne nazivam ljudima već zvijerima. Oni su napravili najveću tragediju u cijeloj Omladinskoj ulici u kojoj sam ja živio. Kompletne porodice Mitapčić, Đindo i moja porodica su masovno stradale. To su nam sve uradile komšije“, ispričao nam je Ibro.

Elvedin Salihović bio je u utorak pod jakim emocijama tuge dok je identificirao oca Hajrudina.

„Opet mi naviru ona sjećanja, navire mi tuga. Nije lako, ali s druge strane opet mi je drago što ću oca moći ukopati. Sad ću znati gdje mu je mezar i moći ću mu otić proučit fatihu“, kaže Elvedin.

Identifikacije u Tuzli
Identifikacije u Tuzli
Ferida Kavazović još uvijek traga za posmrtnim ostacima svog sina koji je imao 6 godina kada je ubijen. U utorak je identificirala brata Hamdiju Filipovića.

„Teško je, nije lako. Nadam se da ima pravde i da će pravda stići one koji je zaslužuju. Sve ove godine živim, ne znam gdje mi je dijete, a grobnice se više i ne otvaraju“, kaže Ferida.

Nakon kolektivnog ukopa žrtava u subotu 21. travnja, obitelji će ponovno čekati i moliti da se otvaraju masovne grobnice, jer mnogi od njih nisu ni doživjeli da identificiraju svoje najmilije.

„Kako je formiran Institut mi smo stalno u jednom padu. U posljednjih deset godina tek dvije grobnice na području Vlasenice su otvorene. Grobnica „Ogradice“ je otvorena 2003. godine i mi još uvijek nismo uspjeli sve žrtve ekshumirati iz te grobnice. Država očito ima kočnice koje sprečavaju ovaj proces i zato imamo ovakvo stanje. Svaki proces koji bi mogao ubrzati proces ekshumacija je u prilici da ga se politički koči i opstruira“, rekao je Dževad Bektašević, predsjednik Pododbora za identifikaciju i pripremu posmrtnih ostataka.

Prije točno dvadeset godina, Vlasenicu su okupirali Novosadski i Užički korpus JNA, te Vojska i policija RS-a. Ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece, dok je oko 700 žena iz Vlasenice prošlo torture, a mnoge su silovane.
XS
SM
MD
LG