Dostupni linkovi

Divjanu i Gazibari ukupno 12 godina zatvora za zločin kod Sarajeva


Bivši pripadnici Armije BiH osuđeni su zbog zločina nad civilnim stanovništvom, ilustrativna fotografija
Bivši pripadnici Armije BiH osuđeni su zbog zločina nad civilnim stanovništvom, ilustrativna fotografija

Mustafa Divjan, bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine osuđen je na deset godina zatvora, dok je Alija Gazibara dobio dvije godine zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo saopštilo je 3. novembra da je Divjan proglašen krivim jer je kao pripadnik Četvrte motorizovane brigade Armije Republike BiH 22. aprila 1993. godine nadzirao rad zatvorenika civila srpske nacionalisti koji su iz logora "Silos" i "Krupa" u Općini Hadžići, dvadesetak kilometara udaljenih od Sarajeva dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta "Butmir", na Ilidži, desetak kilometara od glavnog grada BiH.

„Nakon što je čuo da je njih nekoliko pobjeglo, rafalnim hicima iz automatske puške iz neposredne blizine pucao je u dva zatvorenika koji su preminuli na mjestu događaja“, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Alija Gazibara, koji je također bio pripadnik Četvrte motorizovane brigade Armije Republike BiH, proglašen je krivim za nanošenje snažne duševne i fizičke boli zatvorenicima.


Riječ je o prvostepenoj presudi i postoji mogućnost žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG