Dostupni linkovi

Predložen pritvor za devet osumnjičenih za ratne zločine u BiH


Novi Grad, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (arhivska fotografija)

Protiv devet osoba sa područja Novog Grada, na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), koje su osumnjičene za zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata devedesetih godina, biće predložen pritvor Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH u srijedu, 1. decembra.

Kako se navodi, prijedlog za pritvor će biti upućen za svih devet osumnjičenih nakon što su ispitani od tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

"Mjera pritvora biće predložena zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike", navodi se u Tužilaštvu.

U Tužilaštvu dodaju i da se istraga intenzivno nastavlja u pravcu podizanja optužnice.

Radi se o osobama koje su uhapšene na području Novog Grada 30. novembra u akciji koju su, po nalogu Tužilaštva BiH, izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon hapšenja iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se radi o nekadašnjim pripadnicima vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), koji se sumnjiče za zločine nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Novog Grada, 1992. godine.

“Oni se terete za ubistva više osoba, te nezakonito zatvaranje i zločine nad više stotina osoba, u logoru Vatrogasni dom”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH od 30. novembra.

Na području opštine Novi Grad u samo jednom danu protjerano je između 11.000 i 13.000 osoba nesrpske nacionalnosti.

Žene i djeca su razdvajani od muškaraca i protjerani, dok su muškarci zatvarani u formirane logore: Hotel "Una", Stadion "Mlakve", Vatrogasni Dom, Osnovna škola, MUP – Bosanski Novi, Suha Međa – Otoka, Privatne kuće Ekića te MUP Bosanska Kostajnica, podaci su Saveza logoraša BiH.

XS
SM
MD
LG