Dostupni linkovi

Devetoro uhapšenih zbog sumnje na počinjene ratne zločine u BiH


Novi Grad, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (arhivska fotografija)
Novi Grad, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (arhivska fotografija)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su devet osoba na području Novog Grada, na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), zbog sumnje da su izvršili zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata devedesetih godina.

"Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Novog Grada, 1992. godine", saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Oni se terete za ubistva više osoba, te nezakonito zatvaranje i zločine nad više stotina osoba, u logoru Vatrogasni dom.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Hapšenja su izvršena po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Na području opštine Novi Grad u samo jednom danu protjerano je između 11.000 i 13.000 nesrpskog stanovništva.

Žene i djeca su razdvajani od muškaraca i protjerani, dok su muškarci zatvarani u formirane logore: Hotel "Una", Stadion "Mlakve", Vatrogasni Dom, Osnovna škola, MUP – Bosanski Novi, Suha Međa – Otoka, Privatne kuće Ekića te MUP Bosanska Kostajnica, podaci su Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG