Dostupni linkovi

Ukrajina se nada da bi zarobljeni borci iz Azovstala mogli biti razmijenjeni


Ukrajinski vojnici u autobusu proruskih snaga nakon predaje iz čeličane Azovstal, 17. mart 2022.
Ukrajinski vojnici u autobusu proruskih snaga nakon predaje iz čeličane Azovstal, 17. mart 2022.

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine izrazila je nadu 17. maja da 264 ukrajinska borca koji su evakuisani iz čeličane Azovstal u Mariupolju mogu biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike.

Komentar Hanne Maljar na brifingu uslijedio je nakon što je predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin nazvao evakuisane vojnike "zločincima" koji moraju biti "privedeni pravdi". Volodin je rekao da bi borci iz Azovstala trebali biti isključeni iz svake buduće razmjene, prenosi Interfax.

Maljar je rekla da su Volodinovi komentari politička izjava "zamišljena kao unutrašnja propaganda". Rekla je da su iz perspektive Ukrajine u toku i operacija evakuacije više vojnika iz čeličane i proces pregovora o sudbini onih koji su već izašli.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su 264 ukrajinska borca, uključujući 53 koja su "teško ranjena", prevezena iz čeličane 16. maja i odvedena na teritoriju pod kontrolom Rusije te da su u toeku napori da se evakuišu oni koji su još uvijek unutra.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 256 ukrajinskih boraca, uključujući 51 teško ranjenog, "položilo oružje i predalo se".

Mjeseci ruskog bombardovanja pretvorili su Mariupolj u ruševine i usmrtili hiljade civila prije nego što je Ukrajina prepustila kontrolu nad strateškom lukom u Azovskom moru gdje su stotine vojnika i civila bile skrivene u podzemnim bunkerima velikog industrijskog kompleksa Azovstal.

"Garnizon 'Mariupolj' ispunio je svoju borbenu misiju", rekao je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine u saopštenju od 17. maja.

"Vrhovna vojna komanda naredilo je komandantima jedinica stacioniranih u Azovstalu da spasu živote ljudstva... Branioci Mariupolja su heroji našeg vremena", dodaje se u saopštenju.

U svom noćnom videoobraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su evakuaciju organizovali ukrajinski vojni i obavještajni pregovarači, kao i Crveni krst i Ujedinjene nacije.

"Ukrajini su potrebni živi heroji", rekao je Zelenski.

Međutim, upozorio je da ukrajinski borci možda neće biti odmah oslobođeni, dodajući da će pregovori o njihovom oslobađanju zahtijevati "delikatnost i vrijeme".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 17. maja da će se s ukrajinskim borcima koji se "predaju" postupati "u skladu s međunarodnim standardima" i da je to garantovao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ukrajinska vojska saopštila je kako Rusija "nastavlja svoju ofanzivu" na istoku zemlje, dodajući da je "neprijatelj svoje glavne napore usmjerio na Donjeck" na istoku.

Rusija dovlači snage u Lisičansk i Severodonjeck u regiji Lugansk, rekao je analitičar za Radio Donbas.Realii (projekt Radio Liberty).

"Sada primamo indirektne dokaze da su snage koncentrisane u području Severodonjeck-Lisičansk... koje će ruske snage vjerovatno pokušati opkoliti", rekao je analitičar Kiril Mihailov iz Conflict Intelligence Team-a.

Ukrajinske vlasti saopštile su kako je ruska vojska granatirala Severodonjeck i pogodila bolnicu.

"Masovno topovsko granatiranje, uključujući i tenkove, nastavlja se u Severodonjecku. Bolnica u Severodonjecku našla se pod topovskom paljbom. Zgrada je gotovo potpuno uništena. Trenutno se utvrđuje broj žrtava", saopštila je ukrajinska nacionalna policija.

Izvjštaj se nije moglo nezavisno potvrditi.

Izvor: Reuters, AFP, AP

XS
SM
MD
LG