Dostupni linkovi

U Novom Sadu transparent protiv Ratka Mladića


Transparent na sedištu Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, 18. novembar
Transparent na sedištu Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, 18. novembar

Transparent na kojem piše "Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid" okačen je 18. novembra na zgradi u kojoj je sedište Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu.

Portparol LSV-a Aleksandar Marton potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su aktivisti te političke stranke okačili transparent.

"Mi ne želimo da ćutimo. Stav LSV je tu vrlo jasan - svaki ratni zločin se mora osuditi, a izvršioci i nalogodavci ratnih zločina moraju biti procesuirani. Mi smo odlučili da sa svojih prostorija ponovo pokažemo šta mislimo o ratnim zločincima", rekao je Marton.

Prema rečima Martona, nakon što je transparent protiv Ratka Mladića okačen, grupe desničara su dolazile do prostorija Lige.

"Ima informacija da je transparent gađan jajima", rekao je Marton.

Lider LSV Nenad Čanak je potom na Tviteru objavio da je transparent oboren i da ga policija nije zaštitila. Najavljeno je i da će ponovo biti okačen.

Portparol LSV-a Aleksandar Marton podsetio je da poslednjih dana u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, ekstremno desne grupe grafitima negiraju presude suda u Hagu i veličaju ratne zločince.

Marton je istakao da bi za društvo u Srbiji "crvena linija" trebalo da bude poštovanje sudski utvrđenih činenjica o ratnim zločinima.

"Bojim se da za dobar deo političke scene i elite u Srbiji to nije tako", rekao je on.

Prostorije Lige šarane grafitima podrške Mladiću

Grafit koji veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ispisan je 15. novembra na zgradi u kojoj se nalaze prostorije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu. Parola "Ratko Mladić heroj" ispisana je u toku noći, a slučaj je prijavljen policiji.

Aleksandar Marton je izjavio za RSE da stranka za sada nema informacije o procesuiranju onih koji su ispisivali uvredljive poruke na prostorijama LSV proteklih dana, i apelovala na policiju da procesuira "sve koji obavljaju te protivzakonite radnje".

"Mi ćemo, ne samo u Novom Sadu, već i u svim drugim sredinama, insistirati da komunalne službe rade svoj posao", rekao je Marton.

Aktivisti LSV-a su prethodnih dana uništili nekoliko murala i grafita u Novom Sadu kojima se slavi Mladić. Lider te stranke Nenad Čanak je tim povodom 13. novembra na Tviteru napisao: "Higijena počinje od svog dvorišta".

LSV učestvuje u vlasti u Novom Sadu sa Srpskom naprednom strankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na parlamentarnim izborima 2020. nije ušla u republički parlament.

LSV se zalaže se za veću autonomiju pokrajine Vojvodina, a lider te stranke Nenad Čanak našao se na meti kritika velikog dela političke scene Srbije zbog izjave da je za njega Kosovo nezavisna država, kao i zbog stava da Srbija treba da prizna da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid.

Stranka ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Pokret socijalista, saopštila je 15. novembra da je Čanak reakcijom povodom "vandalizama na murale generala Ratka Mladića, još jednom dokazao neodrživost prisustva njegove LSV u vlasti Novog Sada".

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona, zločina protiv čovečnosti, istrebljivanja i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Čiste mural Ratka Mladića i kriju sopstveni identitet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
XS
SM
MD
LG