Dostupni linkovi

Policija sprečava zadržavanja kod murala Ratku Mladiću u Beogradu


Policija blokirala prilaz muralu Ratka Mladića u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Policija Beograda dežura ispred murala ratnom zločincu Ratku Mladiću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) 9. novembra u Njegoševoj ulici u Beogradu kontrolišu zadržavanje kod murala posvećenom Ratku Mladiću, osuđeniku za ratni zločin i genocid pred Haškim tribunalom.

Aktivisti su prethodno najavili da će na Međunarodni dan borbe protiv fašizma 9. novembra održati akciju prekrečavanja murala, ali je MUP skup zabranio.

Obrazlažući odluku policija je navela da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika skupa) i narušavanja javnog reda i mira.

Ministar policije Aleksandar Vulin je u saopštenju 5. novembra naveo da neće dobiti dozvolu za okupljanje “ni oni koji bi da kreče” Mladićev mural, “ni oni koji bi da ga čuvaju”.

Zbog takve odluke, organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je tužbu u Upravnom sudu u Beogradu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

“Mi ćemo nastaviti da radimo da, ne samo taj mural, nego i sve druge forme glorifikacije ratnih zločina uklonimo iz javnog prostora. Ova zabrana je privremena”, rekao je 8. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Milosavljević iz Inicijative.

Mladićev lik stoji gotovo četiri meseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Nepoznati autor ga je naslikao krajem jula ove godine, mesec dana nakon što je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću.

On je kao komandant vojske bosanskih Srba osuđen za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladićeva ratna uloga, bježanje od pravde i hapšenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
XS
SM
MD
LG