Dostupni linkovi

U Beogradu paljenje sveća za žrtve genocida, uz proteste desničara


Različitim manifestacijama u Beogradu se večeras (11. jul) obeležava godišnjica genocida u Srebrenici.

Nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je u parku kod Predsedništva Srbije paljenje sveća za žrtve Srebrenice.

Oni su u tišini palili sveće i držali baner s porukom "Nikome se ne ponovilo".

U neposrednoj blizini pripadnici ekstremno desničarskih grupa organizovali su kontraskup. Uzvikivali su pogrdne reči na račun aktivista i skandirali pesme u slavu Ratka Mladića, genrala Vojske Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen za srebrenički genocid.

Nosili su i transparent sa porukom "Ratko Mladić srpski heroj".

U toj grupi je bio i Pavle Bihali, vođa desničarske organizacije Levijatan.

Pripadnici ove organizacije su učestovali na skupu protiv otvaranja izložbe “Duša Srebrenice” u beogradskoj galeriji “Endžio hab” 3. jula. Tada su snimljeni kako skandiraju haškim osuđenicima i salutiraju nacističkim pozdravom.

Jake policijske snage nisu dozvolile desničarima da priđu aktivistima.

Paljenje sveća ispred Predsedništva Srbije je minimum kojim građani Beograda mogu da iskažu poštovanje prema žrtvama Srebreničkog genocida, rekao je za RSE Marko Milosavljević, ispred Inicijative mladih.

“Nije čak ni važno ni koliko je ljudi ovde trenutno. Mislim da je važno da svaki čovek koji je došao ovde oseća neku vrstu odgovornosti da, uprkos poricanju i negiranju onoga što se desilo u Srebrenici 1995. godine, pokaže neku vrstu pijeteta”, rekao je Milosavljević.

U saopštenju objavljenom pre ovog događaja, Inicijativa je navela da na taj način nastavljaju "borbu za drugačiju Srbiju", koja će se "suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve".

Pripadnici ekstremne desnice na kontraskupu kod Predsedništva (11. jul 2021)
Pripadnici ekstremne desnice na kontraskupu kod Predsedništva (11. jul 2021)

Najavili su da će u Beogradu uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida.

U "Dorćol placu" je izvedena predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, reditelja Zlatka Pakovića. Uoči početka predstave tamo su bile raspoređene jake policijske snage, javljaju izveštači RSE.

Podsetimo, predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” je imala prvo izvođenje u vidu performanasa jula 2019. godine, kada je grupa ekstremnih desničara upala i pokušala da prekine ovaj događaj.

Organizacija "Žene u crnom" juče je na beogradskom Trgu Republike organizovala performans posvećen srebreničkim žrtvama. Tom prilikom se u neposrednoj blizini takođe okupila grupa od nekoliko desetina ekstremista koji su pokušali da ometaju taj događaj.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, na istoku Bosne i Hercegovine, 11. jula je sahranjeno 19 žrtava srebreničkog genocida.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Među njima su nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Karadžić, te glavni komandant VRS Ratko Mladić, koji su pred Tribunalom u Hagu pravosnažno osuđeni na doživotnu robiju.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica do sada su ukopane 6.671 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG