Dostupni linkovi

Proruski sud u Donjecku optužio još dva Britanca zarobljena u Ukrajini da su plaćenici


Prethodno su još dva Britanca, Aiden Aslin i Shaun Pinner, osuđeni na smrt prošlog meseca. Na istu kaznu osuđen je i Marokanac Brahim Saudun (Foto: S leva na desno Aslin, Pinner i Saudun)

Još dvojica Britanaca koje su zarobile ruske snage u Ukrajini optužena su da su plaćenici, javljaju ruski državni mediji, prenosi BBC.

Dylan Healy, kuvar koji je volontirao kao humanitarni radnik, uhvaćen je na kontrolnom punktu u aprilu. Istog dana, Rusija je objavila snimak Andrewa Hilla u vojnoj uniformi, u kome se navodi da se predao.

Prethodno su još dva Britanca, Shaun Pinner i Aiden Aslin, osuđeni na smrt prošlog meseca. Oni su se suočili sa istim optužbama kao Healy i Hill na saslušanju u ruskom sudu u istočnoj Ukrajini, koji nije međunarodno priznat. Evropski sud za ljudska prava je od tada intervenisao sa zahtevom da se kazna ne izvrši.

Ali Rusija je odbacila zahtev, rekavši da više ne sprovodi odluke suda u Strazburu i da je sudbina muškaraca stvar proruske, otcepljene Donjecke Narodne Republike. Prema izveštaju ruske novinske agencije Tass, anonimni zvaničnik iz samozvane Donjecke Narodne Republike tvrdio je da će se Healeyju i Hillu suditi za "plaćeničke aktivnosti".

Saopšteno je da obojica muškaraca odbijaju da sarađuju sa istražiteljima. Nije bilo nezavisne potvrde optužbi. Forin ofis je saopštio da osuđuje eksploataciju ratnih zarobljenika i civila u političke svrhe.

"U stalnom smo kontaktu sa vladom Ukrajine u vezi sa njihovim slučajevima i u potpunosti podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da ih oslobodi", dodao je portparol.

Hillijevo hapšenje ranije ove godine objavila je humanitarna organizacija koja radi u toj oblasti, Mreža Prezidijuma, koja je navela da su on i još jedan Britanac, Paul Urey, samostalno obavljali humanitarni rad u blizini Zaporožja. U trenutku njihovog privođenja, Hilli je rekao da se vozio sa Ureyem da spase porodicu iz sela južno od grada. Nejasno je gde je Urey sada. U aprilu je njegova majka Linda pozvala njegove otmičare da ga puste kući kod nje i kod svoje dece.

Dominik Byrn, suosnivač Mreže Prezidium, rekao je da njegova organizacija ima dokaz da je Hilli bio nezavisni humanitarni volonter i da nije bio uključen ni u kakvu vojnu akciju.

Njegova grupa je bila u redovnom kontaktu sa porodicom Hilli, koja je bila "veoma uplašena" i želela je da njihov sin bude kući što je pre moguće, rekao je on. Porodica je bila u kontaktu sa britanskom vladom i Crvenim krstom koji je pokušavao da dobije pristup Hilliju kako bi proverio njegovo stanje, dodao je.

Byrn je rekao da je to bila užasna situacija za dvojicu muškaraca, koji su verovatno bili stalno ispitivani i držani u užasnim uslovima. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Hill zarobljen u regionu Mikolajev na jugozapadu Ukrajine. Veruje se da je uhvaćen dok se borio sa ukrajinskim snagama.

Noseći kamuflažnu odeću na snimku koji je objavila Rusija, rekao je da je iz Plimuta i da sa partnerkom ima četvoro dece. Rekao je da je samovoljno otputovao da pomogne Ukrajini.

Prošlog meseca, porodica Aslin rekla je da mu je rečeno da će se njegovo pogubljenje dogoditi i da vreme ističe. Vlada Velike Britanije - koja je smrtne kazne nazvala "sramnom presudom bez apsolutnog legitimiteta" - rekla je da Aslina i Pinnera treba tretirati kao ratne zarobljenike prema zakonima navedenim u Ženevskim konvencijama. Rečeno je da čini sve što može da podrži muškarce i da je u bliskom kontaktu sa njihovim porodicama.

Treća osoba - Marokanac Brahim Saudun (21) kome je suđeno zajedno sa Aslinom i Pinnerom takođe je osuđen na smrt.

XS
SM
MD
LG