Dostupni linkovi

Proruski separatisti ne odustaju od izrečenih smrtnih kazni


Aiden Aslin, Saudun Brahim i Shaun Pinner u kavezu sudnice na lokaciji koja je navedena kao Donjeck

Proruski separatistički lider u istočnoj Ukrajini Denis Pushilin izjavio je 12. juna, da neće mijenjati smrtne kazne izrečene dvojici Britanaca i jednom Marokancu, zbog borbe na strani ukrajinske vojske.

"Oni su došli u Ukrajinu ubijati civile za novac. Zato ne vidim nikakve uvjete za bilo kakvo ublažavanje ili izmjenu kazne", rekao je novinarima u Mariupolju lider separatističke regije Donjeck, prenosi AFP.

Pushilin je rekao da je sud izrekao "poštenu kaznu", te je optužio britanskog premijera Borisa Johnsona da ignorira sudbinu osuđenih i da nije kontaktirao separatističke vlasti.

Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner, zajedno sa marokanskim državljaninom Saudunom Brahimom, osuđeni su 9. juna na smrt zbog "plaćeničkih aktivnosti". Sva trojica kažu da su služili u ukrajinskoj vojsci kada su ih zarobili proruski separatisti dok su se borili protiv ruskih snaga.

Velika Britanija osudila je smrtne kazne koje je dvojici Britanaca izrekao sud u separatističkom istočnom ukrajinskom regionu Donjeck koji podržava Rusija, dok su portparol Ujedinjenih nacija i njemačka Vlada 10. juna također oštro reagirali na kaznu.

Aslinova porodica je rekla da su on i Piner živeli u Ukrajini kada je rat izbio u februaru i da "kao pripadnici ukrajinskih oružanih snaga treba da se tretiraju s poštovanjem kao i prema svim drugim ratnim zarobljenicima".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nazvala je 10. juna izricanje presude Aslinu i Pineru "nevjerovatnim kršenjem" Ženevskih konvencija.

Ujedinjene nacije su upozorile da nepravedna suđenja ratnim zarobljenicima predstavljaju ratne zločine.

Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, trojica muškaraca počinili su zločine na teritoriji, kako je vođe separatista zovu, Donjecke Narodne Republike (DNR).

Među državama članicama Ujedinjenih nacija, samo Rusija priznaje cijelu ukrajinsku pokrajinu Donjeck kao Donjecku Narodnu Republiku. Teritorija je međunarodno priznata kao dio Ukrajine.

XS
SM
MD
LG