Dostupni linkovi

Rat snimcima: DPS preko Pobjede udario na opoziciju


Ilustracija
Ilustracija
Kao odgovor na aferu „Snimak“ koja je uzdrmala domaću političku scenu i zainteresovala i međunarodnu zajednicu zbog kršenja ljudskih prava državni list Pobjeda u četvrtak je počeo da objavljuje stenograme i tonske zapise sa sjednica vođstava opozicionih partija. Da li je riječ o kontraudaru vlasti u pokušaju da anulira negativne efekte afere „Snimak„ ili sve ukazuje na to da opozicija čini ili bi činila isto ono što spočitava vladajućoj partiji?

"Koje funkcije tražimo? Broj jedan - finansije, Uprava za prihode, turistička organizacija, muzej. Tražimo i potpredsjedničko mjesto i sedam mjesta za Hercegfest. Nemojte da razmišljate o radnim mjestima, svakoga ćemo zbrinuti. Neće niko ostati da visi, što se te stvari tiče" - govorio je Milutin Đukanović na sastanku opštinskog odbora Srpske narodne stranke 2008. godine, na kome se govorilo o uslovima pod kojima bi ta partija formirala vlast sa Socijalističkom narodnom partijom u Herceg Novom, a nakon pobjede opozicije na izborima u tom gradu.

Danas funkcioner opozicionog saveza Demokratski front Milutin Đukanović kaže da se materijal koji objavljuje Pobjeda nikako ne može upoređivati sa slučajem “Snimak” koji svjedoči o zloupotrebama državnih resursa od strane vladajuće partije, a koja sada to pokušava da minimizuje konstruisanjem novih afera.

"Njihov pokušaj da to dovedu u istu ravan da - evo opozicija se ponaša isto kao vlast - je pokušaj abolicije vlasti. Ali svako zna, svako ko prati, njemu je potpuno jasno da ovo prilikom formiranja vlasti i ovo što strateški, sistematski radi DPS, koristeći kompletne državne resurse za promociju svoje partije i uskostranačke stvari, ne može da bude isto sa ovim što govori o formiranju lokalne vlasti", tvrdi Đukanović.

Da li imaju razloga za strah od objavljivanja materijala sa sjednica Socijalističke narodne partije, koja je dugo godina bila najjača opoziciona partija, pitali smo šefa Medijskog centra Dragana Koprivicu.

"Mi nemamo razloga za brigu jer je poznato da je SNP jedina partija koja je odavno otvorila vrata sredstvima javnog informisanja za svoje sjednice. Kod nas i tako i onako sve transparentno. Mi ne bi smo komentarisali to da li se afera 'Snimak' može porediti sa ovim što se sada objavljuje sa sjednica opozicionih partija. Vrijeme će to pokazati", kaže Koprivica.

A šta su stvarni ciljevi, pokušaj relativizovanja i potiranja negativnih efekata afere “Snimak” ili je interes javnosti da čuje i šta opozicija iza zatvorenih vrata govori o svojim naumima?

Boris Raonić iz Građanske alijanse primjećuje:

Boris Raonić
Boris Raonić
"Ono što je ovdje očigledno jeste da se želi napraviti magla, želi se napraviti blato, a kada je blato onda su svi prljavi, a ako su svi prljavi onda niko nema pravo ništa da kaže. Ovdje u Crnoj Gori ako želimo da kao društvo idemo naprijed moramo svaku aferu da ispratimo do kraja i da provjerimo da li je tu bilo kakvih zloupotreba i da vidimo ko su odgovorna lica. To treba primijeniti i kod prve afere i eventualno kod ove druge.Očekujem da u narednom periodu i provjerimo šta se tačno dešavalo i da li ima nekih argumenata. Ne treba naprosto staviti po strani sve to što će Pobjeda objaviti ali očigledna namjera je da se napravi blato i magla a onda kada je tako onda smo svi prljavi."

Državni dnevnik Pobjeda najavio je da će narednih dana objaviti obilje materijala sa sastanaka vođstava opozicionih partija koji joj je, kako se ističe, dostavljan upravo iz opozicionih izvora. Na njima ćemo, kako tvrdi list, čuti kako se u opoziciji čini sve ono što je vladajućoj partiji spočitavano u okviru afere “Snimak”.

Tako se najavljuju detalji razgovora opozicije o podjeli funkcija, kontroli finansijama, evidenciji „sigurnih glasova”, zapošljavanju članova svojih partija, korišćenju položaja za bogaćenje.

"Ako budemo pametni naći ćemo kompromis oko svega. Naći ćemo kompromis i zadovoljiti sve, ako budemo pametni. Vrlo lako, ovdje treba samo malo dobre volje i sve će biti završeno."

Milutina Đukanovića sa početka priče pitali smo da li se plaši da će u narednim danima biti objavljeno nešto što neće goditi ušima opozicionih kolega i cjelokupne javnosti.

"Mi jednostavno te sastanke nijesmo snimali. Odakle su ti snimci došli u javnost to svi znamo. To očigledno radi državna bezbjednost i ona te snimke proslijeđuje kome ona smatra da je potrebno. Šta će oni sve iznositi to je njihov problem, ali mi nemamo razloga da se plašimo bilo čega", tvrdi Đukanović.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, kako nam je saopštio portparol Časlav Vešović, ne žele da komentarišu stenograme Pobjede sa sjednica opozicije.
XS
SM
MD
LG