Dostupni linkovi

Afera "snimak": DPS zapošljavao članove novcem EU?


Zastave Crne Gore i Evropske unije
Opozicioni Demokratski front pozvao je Evropsku Uniju da zbog afere “snimak“ zahtijeva hitnu i sveobuhvatnu istragu crnogorskih državnih organa. Najnoviji povod za to je još jedan audio zapis koji svjedoči o namjerama DPS da svoje članove i simpatizere zapošljava ne samo parama poreskih obveznika već i onim koji stižu iz Evropske Investicione banke kao finansijske institucije Evropske Unije.

,,Ozbiljna su očekivanja od Fonda rada tako da treba ubrzati određene aktivnosti, nešto iz raspoloživog fonda a nešto iz fonda koji će realizovati preko projekta Evropske investicione banke”

Bio je to najnoviji tonski zapis u okviru afere “snimak“ u kome na sjednici predsjedništva DPS, održanoj uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, tadašnji politički direktor Branimir Gvozdenović govori o tome da se otpremnine bivšim radnicima koji su članovi i simpatizeri vladajuće partije isplaćuju preko Fonda rada novcem koji bi se dijelom obezbijedio i od Evropske investicione banke.

To je bila kap koja je prelila čašu, pa je opozicioni Demokratski Front zatražio od Evropske Unije da zahtijeva hitnu reakciju vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, kako bi se otvorila sveobuhvatna i efikasna istraga afere “snimak”.

Funkcioner Fronta Nebojša Medojević upravo o tome nedavno je u Briselu razgovarao sa Evropskim komesarom Štefanom Fileom.

“Čini mi se da se u Briselu stvara atmosfera da se ne može više tolerisati nedemokratsko i totalitarno ponašanje DPS-a koje masovno krši ljudska prava i uvodi politički aparthejd i segregaciju. To su procesi koji ne mogu da budu prihvaćeni niti ignorisani od strane EU, bez obzira na ogroman novac koji Đukanovićev režim daje za lobiste u EU”.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori nedavno je saopštila kako prati sve događaje u Crnoj Gori važne za vladavinu prava. Upitan da prokomentariše brojne slučajeve zloupotreba o kojima svjedoči afera “snimak” šef delegacije Mitja Drobnič je odgovorio.

"Mi ih ne komentarišemo pojedinačno, što ne znači da ih ne pratimo i one su predmet analize i one će dobiti svoj odraz u ovogodišnjem izvještaju o napretku Crne gore nap utu ka članstvu u EU".

Momčilo Radulović
Momčilo Radulović
Generalnog sekretara Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčila Radulovića pitali smo da li će se Evropska administracija u reakcijama na aferu “snimak”, koja se u međuvremenu puni novim detaljima, zadržati na nivou apela i proklamacija ili će preduzeti neki konkretniji korak? Odgovor Brisela, prema Radulovićevim riječima, neće međutim biti ni radikalan ni ekpresan.

“Već on prvo ide ka državnim institucijama date države, a kasnije ako se utvrdi da te državne institucije nijesu preduzele sve neophodne aktivnosti može doći do određenih političkih poruka koje bi išle ka tome da se precizira šta sve treba da bude pokrenuto unutar tih državnih institucija. No, ne treba očekivati bilo kakve radikalne ili neočekivane poteze. Mislim da će se ovo više ipak ticati izvještaja o napretku i da će se vise ticati određenih izvještaja u samom procesu pregovaranja. Ukoliko se neki od navoda ispostavi kao otežavajući faktor za napredovanje u pregovorima može se desiti da neki od tih zaključaka uđu u mjerila za otvaranje pregovora”.

Podsjetimo, list Dan već danima objavljuje transkripte i tonske zapise sa sjednica rukovodstva DPS koji svjedoče o zloupotrebama državnih funkcija i resursa uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Na njima se, između ostalog, govorilo o zapošljavanju isključivo članova i simpatizera vladajuće partije, pravljenju spiskova sigurnih glasača po državnim firmama, selektivnoj pomoći nakon elementarnih nepogoda.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Na brojne dokumentovane mahinacije tužilaštvo je reagovalo ekspresno, odlukom da ne procesuira nijedan slučaj, jer ni u jednom, kako je konstatovala vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, nema elemenata nijednog krivičnog djela.

Nebojša Medojević pak smatra da se na tome čitav slučaj neće završiti.

“Znajući da je aktuelni režim u Crnoj Gori vrlo osjetljiv i popustljiv kada su u pitanju zahtjevi međunarodnih faktora, mogu da očekujem da će vrhovni državni tužilac, ovaj ili neki drugi jer ovome uskoro ističe mandate, sigurno procesuirati određeni broj slučajeva. Ovo što je sada objavljeno neće proći Demokratskoj partiji socijalista kao mnoge afere do sada jer se radi o udaru na temeljne vrijednosti EU. Sa druge strane EU sada praktično nema niti jednog drugog kandidata nad kojim vrši monitoring i nadzor tako da ostaje samo Crna Gora da joj posveti punu pažnju, što je dobra vijest za Crnu Goru a veoma loša za DPS”.
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG