Dostupni linkovi

Rast percepcije korupcije u crnogorskom obrazovanju


Učenici Ekonomske škole, Podgorica, arhivska fotografija
Učenici Ekonomske škole, Podgorica, arhivska fotografija

Najnovije istraživanje Centra za građansko obrazovanje o korupciji u obrazovnom sistemu Crne Gore pokazalo je da je u odnosu na ono obavljeno 2011. godine, došlo do rasta percepcije građana o koruptivnosti u svim oblastima školstva a posebno dramatično na fakultetima i u visokim školama.

U isto vrijeme, građani se i dalje sustežu da prijavljuju korupciju, dok državni organi pokazaju inertnost i neefikasnost u njenom suzbijanju .

Istraživanje koje je za potrebe Centra za građansko obrazovanje (CGO) - od 9. do 18. decembra u 17 crnogorskih gradova obavio Ipsos Strategic marketing - pokazalo je pogoršavanje trenda kada je riječ o korupciji u crnogorskom obrazovanju.

Rektorat UCG – u pitanju percepcija građana a ne činjenice

Univerzitet Crne Gore podržava svaku istraživačku i institucionalnu aktivnost koja ima za cilj prepoznavanje ili sankcionisanje korupcije u oblasti visokog obrazovanja, piše u saopštenju koje je RSE dostavljeno iz Rektorata UCG-a.

Kako navode upravo zato, Univerzitet je kao odgovorna društvena institucija izgradio mehanizme i utvrdio procedure kojima prepoznaje i sankcionište ovakve pojave. Iz uprave Univerziteta Crne Gore podsjećaju da su prošle godine usvojili je novi Etički kodeks i izradili Plan integriteta, koji uz Sud časti, predstavljaju osnovu za antikorupcijsko djelovanje. OPŠIRNIJE

Građani, prije svega, imaju utisak da je u odnosu na 2011. došlo do dramatičnog rasta korupcije po fakuletima i visokim školama, dok ta pojava ima silaznu putanju po srednjim i osnovnim školama.

Anketirani, takođe, primjećuju da je korupcija zastupljenija na državnom nego na privatnim univerzitetima. Izražena je prilikom zapošljavanja ili biranja u akademsko zvanje, kod upisne politike, raspodjele mjesta po studenstkim domovima, biranju studentskih predstavnika.

No, bez obzira na sve to, samo dvije petine građana, značajno manje u odnosu na 201. godinu, odgovorilo je pozitivno na pitanje da li je spremno da korupciju prijavi.

"Mi imamo priličnu vrstu tolerancije koja se razvija na korupciju u obrazovanju, ili se ona smatra nedovoljno razornom za društvo, kada naši građani to pitanje ne žele dalje da procesuiraju. To je, naravno, i pitanje povjerenja u institucije", kaže Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a.

A da povjerenje u institucije opada, pokazuje podatak da veliki broj građana i dalje ne zna kome bi je prijavilo, pošto policija ne pokazuje spremnost i efikasnost u njenom procesuiranju, dok pitanje korupcIje i dalje najčešće potežu mediji i nevladin sektor.

"Dramatično pada povjerenje u policiju kada je riječ o procesuiranju ovih slučajeva. Sa 27 odsto u 2011. danas samo 14 odsto naših građana vjeruje da bi policija ovakve primjere efikasno procesuirala. Nažalost, ni naše tužilaštvo, ni pravosuđe generalno, nijesu do sada produkovali mjerljive rezultate koji bi mogli da uliju povjerenje građanima da je u Crnoj Gori značajno prijavljivati korupciju u obrazovanju, da će ti slučajevi biti adekvatno procesuirani", ističe Uljarević.

Kupovina diploma i dalje je manifestovana, čak polovina anketiranih i danas misli da je moguće kupiti diplomu fakulteta ili visoke škole.

Takođe, njih dvije petine smatra da su nastavnici spremni da prime mito, a čak 61 odsto njih uvjereno je u postojanje nepotizma u crnogorskom obrazovnom sistemu, gdje se često koriste rođačke i partijske veze da bi se popravile ocjene.

Kategorija tzv. privilegovanih učenika, odnosno onih koji su djeca bogatih i onih na položaju kao i partijski podobnih roditelja, i dalje opstaje u crnogorskom školstvu.

Korupcija, ilustrativna fotografija
Korupcija, ilustrativna fotografija

"Dvije petine građana, odnosno 39 procenata, ističe pesimizam o pitanju mogućnosti smanjenja korupcije u obrazovanju, dok petina građana vjeruje da je moguće smanjiti korupciju u obrazovanju u Crnoj Gori. Što se tiče odgovornosti za problem korupcije, građani odgovornost najčešće pripisuju Ministarstvu prosvjete, što je očekivano s obzirom na nadležnost tog ministarstva kao krovne institucije kada je u pitanju obrazovanje", navodi Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje.

Zatvorenost Ministarstva prosvjete apostrofira i Daliborka Uljarević, ali ukazuje i na problem inertnosti i nedostatka sluha za pitanje korupcije na Univerzitetu Crne Gore koji je učinkovitost pokazao samo kada je riječ o problemu dvostrukog zapošljavanja i finansijskom stanju.

"Generalno, na Univerzitetu Crne Gore ne postoji klima da je korupcija u visokom obrazovanju nešto protiv čega se treba boriti. Mislim da je u tome uzrok kakva je danas naša akademska zajednica, ko su ljudi koji su na tom univerzitetu, po kom osnovu su dobili svoja zvanja, i da li je to 'gromoglasno' ćutanje akademske zajednice odraz toga da tu postoji nekakav zavjet ćutanja, u kojem svako svakom pravi neku uslugu na uštrb javnog interesa", ocjenjuje Uljarević.

A šta o korupciji na UCG kažu studenti Pravnog fakulteta u Podgorici?

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG