Dostupni linkovi

Rektorat UCG – u pitanju percepcija građana a ne činjenice


Univerzitet Crne Gore podržava svaku istraživačku i institucionalnu aktivnost koja ima za cilj prepoznavanje ili sankcionisanje korupcije u oblasti visokog obrazovanja, piše u saopštenju koje je RSE dostavljeno iz Rektorata UCG-a.

Kako navode upravo zato, Univerzitet je kao odgovorna društvena institucija izgradio mehanizme i utvrdio procedure kojima prepoznaje i sankcionište ovakve pojave. Iz uprave Univerziteta Crne Gore podsjećaju da su prošle godine usvojili je novi Etički kodeks i izradili Plan integriteta, koji uz Sud časti, predstavljaju osnovu za antikorupcijsko djelovanje.

„Podsjećamo javnost na odluku o raskidu radnog odnosa sa profesorima koji su imali dvojno zaposlenje, kada je u javnosti više bilo politikantskih osuda i optužbi uprave Univerziteta, nego podrške zbog hvatanja u koštac sa višegodišnjom devijacijom. Uprkos tome, nesumnjiva je naša spremnost da se o ovim pojavama govori javno i otvoreno, ali i na osnovu činjenica, kao i da se svim pojavama korupcije pristupa neselektivno.“ navodi se u saopštenju UCG.

Istraživanje koje je o korupciji u visokom obrazovanju uradio Centar za građansko obrazovanje ne bismo posebno komentarisali, jer ono ne sadrži činjenice ili primjere ličnog iskustva korupcije u oblasti visokog obrazovanja, već se njime prezentiraju percepcije građana, vjerovanja i stepen informisanosti, tj. ono što su čuli. Uz uvažavanje svakog oblika istraživanja koje ukazuje na neku sistemsku ili društvenu anomaliju, primjećujemo da rezultati istraživanja ukazuju da je poraslo uvjerenje građana da je korupcija u oblasti visokog obrazovanja u porastu, a ne da je porasla korupcija u ovoj sferi.

U istraživanju se, recimo, navodi da „53 odsto građana vjeruje da je korupcija prisutna u određenoj mjeri“, što dovoljno govori da je riječ o slobodnom uvjerenju, a ne ličnom iskustvu ili stavu koji je utemeljen na činjenicama. Uvjerenja građana, za koje ne znamo da li imaju direktne ili indirektne veze sa visokim obrazovanjem, i za koje ne znamo da li na čemu temelje svoje uvjerenje, ipak ne bismo smatrali relevantnim za donošenje krupnih zaključaka i sudova, kada je riječ o korupciji u visokom obrazovanju, a „porast onih koji vjeruju“, kako se navodi u istražiovanju CGO, da je korupcija u oblasti visokog obrazovanja veća sada nego ranije, ne znači obavezno da je došlo i do porasta korupcije. Utisci, ipak, nijesu isto što i činjenice, navodi se u saopštenju iz Rektorata UCG.

XS
SM
MD
LG