Dostupni linkovi

Jatsenjuk kandidat za premijera, potjernica za Janukovičem


Berkut
Ukrajinski opozicioni lider Arseniy Yatsenyuk kandidovan je za premijera nove ukrajinske vlade čije se formiranje očekuje.

Istovremeno, protiv svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča izdata je međunarodna potjernica, saopštio je u srijedu glavni ukrajinski tužilac Oleg Maknitski.

Još nije poznato gdje se nalazi Viktor Janukovič, ali se vjeruje da je još u Ukrajini. Nove vlasti optužuju ga za masovno ubistva tokom sukoba demonstranata i policije na glavnom gradskom trgu.

Istovremeno, najavljeno je da će ministri spoljnih poslova Mađarske, Češke i Slovačke posjetiti u četvrtak Kijev, u nadi da će se sastati sa novom ukrajinskom vladom, saopštio je portparol mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Gabor Kaleta.

Trojica ministara planiraju da potom posjete i Doneck, na istoku Ukrajine, gdje bi trebalo da se sastanu sa predstavnicima ruske zajednice.

Litvanija je ranije saopštila da bi i ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus u četvrtak trebao boraviti u Kijevu.

U srijedu je privremeni ministar unutrašnjih poslova Ukrajine objavio raspuštanje specijalne policijske jedinice Berkut, koju se smatra odgovornom za smrt demonstranata.

Vršilac dužnosti predsjednika Oleksander Turhinov preuzeo je i dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga dok ukrajinski čelnici traže članove nove vlade nacionalnog jedinstva.

(Prenos uživo iz Kijeva)


U međuvremenu, nastavlja se međunarodna podijeljenost oko svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u sredu ostale zemlje da osude "nacionalistički i neo - fašistički" sentiment u zapadnoj Ukrajini. Od Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, Lavrov je zatražio da osudi „inicijative za zabranu ruskog jezika te pretvaranje ruskog stanovništva u građane drugog reda“.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog uloge krajnje desnice u protestima protiv Janukoviča, a paralelno na istoku Ukrajine održani su protesti protiv akcija koje poduzimaju privremene vlasti.

U krimskom lučkom gradu Sevastopolju, neki ljudi su zamijenili ukrajinsku ruskom zastavom na zgradi lokalne samouprave. Na sve to, Lavrov je kazao kako će Rusija „nastaviti svoju politiku nemiješanja!“

Komentari ministra vanjskih poslova Rusije dolaze dan nakon izjave američkog državnog sekretara da Ukrajina nije pijun u borbi istoka i zapada. John Kerry kaže:

„Ovo nije meč do istrebljenja, ovo nije Zapad protiv Istoka, Rusija protiv SAD. Ovdje se radi o Ukrajini i Ukrajincima koji biraju svoj put za budućnost.“

Ukrajina je blizu bankrota. A s obzirom da je malo vjerojatno da će stići obećani krediti od Rusije, privremena vlast gleda u pravcu Zapada od kojeg očekuje pomoć.

Ozbiljne razgovore o ekonomskoj pomoći za Ukrajinu zapadni dužnosnici vodiće nakon što bude formirana nova vlast.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG