Dostupni linkovi

Dok lov na Janukoviča traje, opcije za bijeg se sužavaju


Janukovičeva fotografija na Trgu nezavisnosti u Kijevu 26. februara 2014.
Piše: Claire Bigg; Priredila Biljana Jovićević

Dok se potraga za svrgnutim predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem nastavlja, na sve se strane šire glasine o tome gdje se krije. Jedno je sigurno, opcije za bjeg se sužavaju.

Ukrajinski demonstranti žele njegovu smrt. Prijelazne vlasti u zemlji izdale su nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za “masovna ubistva”.A predstavnici zakonodavne vlasti u zemlji žele da ga predaju Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

No glavno pitanje, gdje je Viktor Janukovič ostaje.

Glasine o tome gdje se nalazi neprekidno se pronose još od trenutka od kada je svrgnuti predsjednik napustio Kijev, u noći između 21. i 22.februara.Izbjegavši bezbjednosne snage on je luksuzno imanje u okolini grada napustio helikopterom.


Pojavio se sljedećeg dana u televizijskom intervjuu sa nepoznate lokacije, kako je prvobitno objavljno iz sjeveroistočnog grada Harkova, poručujući da je i dalje predsjednik, upoređujući demonstrante koji su ga zbacili sa nacistima.

Od tada mu se gubi svaki trag.

Neki kažu da je izbjegao u manastir u blizini grada na istoku zemlje Donjeck. Drugi vjeruju da je krišom prebačen u rusku mornaričku bazu u Sevastopolu ili da je pobjegao sa luksuznom jahtom iz Crnomorske luke Balaklava.

Sa svojim političkim saveznicima koji su se okrenuli svojim problemima, njegove se opcije brzo sužavaju.

Tu su naravno spekulacije da mu je garantovan bjeg u Rusiju, čija vlast ne prihvata da da legitimitet prijelaznim vlastima Ukrajine, stvorenim nakon tromjesečnih protesta.

Tragovi se hlade kod Balaklave

Ali podrška Moskve, samom Janukoviču izgledala je ravnodušna u najboljem slučaju, a i mnogi u Rusiji vjeruju da Kremlj baš nije voljan da ugrozi njihove veoma važne odnose sa Ukrajinom dajući mu azil.

Makism Ševčenko ugledni ruski televizijski novinar i presenter, pro -Kremlj orjentacije među onima je koji vjeruju u to.

“Moskva neće, i po mom mišljenju ne bi trebala, djelovati u korist Janukoviča i njegove porodice.On je inspirator mržnje i prezira u svim slojevima ukrajinskog društva.Danas otvoreno podržati Janukoviča znači suprotstaviti se ukrajinskom narodu.Uprkos svim političkim problemima u Ukrajini i činjenici da su neke političke snage u Ukrajini neprihvatljive za Moskvu, poput nacional socijalista, mislim da Moskva želi da sačuva određeni nivo uticaja u Ukrajini”, kaže Ševčenko.

Kao još jedna moguća opcija i moguće sigurno utočište za Janukoviča, pominje se Bjelorusija, čiji je autoritarni lider Aleksandar Lukašenko dao utočište odbjeglom i zbačenom bivšem predsjedniku Kirgistana Kurmambek Bakijevu 2010.

Ukrajinski opozicioni lider Vitalij Kličko, prema izvještajima je u direktnom telefonskom razgovoru upozorio Lukašenka da ne bi smjeo da da utočište Janukoviču niti bilo kome iz njegovog okružnja.

I bez toga šanse za Janukovičevo pojavljivanje u Minsku su veoma tanke. Juri Drkakrust je politički analitičar, koji je tu mogućnost analizirao za Bjeloruski servis.

“Lukašenko nije bio u najboljim odnosima sa Janukovičem.Koliko god to neobično izgledalo on je imao mnogo bolje odnose sa ranijim liderom Maidana Viktorom Juščenkom.Bjelorusija I Ukrajina takođe imaju i veliku trgovinsku razmjenu.A to što je garantovao azil Bakijevu, bio je pokušaj da pokaže malo autoriteta u Centralnoj Aziji.Ali u ovom regionu nije najmudrije biti na putu Rusiji.Tako da prihvatanjem Janukoviča, Lukašenko nema ništa da dobije, a mnogo bi izgubio.”

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, koji predvodi potragu za Janukovičem, rekao je da je svrgnuti predsjednik sa svojim tjelohraniteljima prvo pokušao da ode iz Ukrajine preko Sevastopola.

“Pokušao je da odleti iz zemlje” napisao je Avakov na svom Facebook profilu.

Prema Avakovu, Janukovič se potom odvezao do državne rezidencije u Donjetsku, prije nego što je otišao na Krim kasno u subotu veče, 22.februara.

Tragovi se hlade kod Balaklave.To je mjesto na kojem je svrgnuti predsjednik navodno otpustio obezbjeđenje prije nego se odvezao u nepoznatom pravcu, u pratnji samo lojalnih tjelohranitelja.

Novi ukrajinski lideri odlučni su da osujete njegov bjeg na slobodu i privedu ga pravdi da odgovara za smrt više od 80 demonstranata.Prvi korak bi bio da obezbijede njegovu sigurnost.

Andrej Kljujev, bivši Janukovičev šef administracije, jedan je od ljudi koji su odletjeli iz Kijeva sa njim, i njega je prema izvještajima napala grupa od 20 neidentifikovanih ljudi, u ponedjeljak 24.februara prilikom povratka u Kijev.

Prema navodima Kljujev je pogođen sa nekoliko hitaca u tom napadu.

Pogledajte komentare (11)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG