Dostupni linkovi

Produžen raspust za đake u Srbiji


Epidemiološke mere u učionicama u blizini Beograda u septembru 2021, prvog dana školske godine
Epidemiološke mere u učionicama u blizini Beograda u septembru 2021, prvog dana školske godine

Raspust za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji biće produžen na 17. i 18. februar, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

"Nakon sagledavanja epidemiološke situacije i predviđanja da se pik ovog talasa korona virusa očekuje sredinom meseca doneo sam tu odluku", saopštio je ministar Branko Ružić.

Učenici će spajanjem vikenda, praznika Dan državnosti 15. i 16. februara, sa dodatna dva imati ukupno devet slobodnih dana. Prvi radni dan đacima će biti ponedeljak, 21. februar.

Zbog ove odluke i trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, škole su u obavezi da kasnije nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana - umesto do 21. juna, trajaće do 24. juna 2022.

Od ponedeljka, 7. februara, u srednjim školama i u osnovnim školama od 5. do 8. razreda nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, đaci podeljeni u dve grupe jedan dan prate nastavu onlajn, a drugi neposredno. Đaci do 4. razreda nastavu će pohađati neposredno.

Ministarstvo je saopštilo da je, zbog primene i poštovanja epidemioloških mera u školama, rast broja zaraženih učenika i nastavnika manji od onog u opštoj populaciji.

Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u nedelji od 27. januara do 2. februara broj dece školskog uzrasta obolele od korona virusa bio je 4.935, što je 4,8 odsto u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-a 19 u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je u dnevnom preseku epidemiološke situacije 3. februara da je u poslednja 24 sata još 59 ljudi preminulo od posledica zaraze korona virusom i da je registrovano 15.623 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG