Dostupni linkovi

Raspravom o budžetu počela sjednica Parlamenta BiH


Ilustrativna fotografija

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti razmatran ovogodišnji budžet u iznosu od 1,8 milijardi konvertibilnih maraka, počela u Sarajevu.

Institucije Bosne i Hercegovine su, zbog zastoja u radu državnog parlamenta, funkcionisale na osnovu odluka o privremenom finansiranju, koje su, tokom prethodne godine donesene četiri puta u trajanju od tri mjeseca.

Na dnevnom redu su i izmjene Krivičnog zakona koje preciznije definišu krivično djelo terorizma, a druga izmjena se odnosi na krivično djelo uništavanja nacionalnih spomenika.

Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, te izmjene Zakona o platama i naknadama koje predviđaju ograničenje visine otpremnine.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. Na dnevnom redu se nalazi 48 tačka. U predloženom dnevnom redu su i 24 finansijska međunarodna sporazuma koja dugo čekaju proceduru usvajanja kako bi se osigurala sredstva za primjenu važnih projekta iz oblasti cestogradnje, komunalne privrede, privrede i ekologije, a ukupna vrijednost sporazuma prelazi milijardu eura.

Pred zastupnicima je i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama po hitnom postupku te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

Zastupnici će imati priliku i da se izjasne o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama BiH po hitnom zakonodavnom postupku.

Iako su i Predstvanički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH konstituirani vrlo brzo nakon provedenih izbora u oktobru 2018., poslanici i delegati nisu imali sjednice niti donosili bilo kakve odluke. Osim konstitutivne sjednice, Predstavnički dom zasijedao je još jednom 5. decembra, kada je imenovan novi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

XS
SM
MD
LG