Dostupni linkovi

Kako raspodeliti nadležnosti posle 15. juna?


Kosovo, zgrada Vlade
Kosovo, zgrada Vlade

Vlada Kosova je saopštila da će 15. juna sa stupanjem na snagu Ustava preuzeti sva ovlašćenja i Kosovo početi da funkcioniše kao suverena država. Međutim, ostaje pitanje kako će svoje kompetencije raspodeliti međunarodne misije, UNMIK i EULEX.

Dve nedelje uoči stupanja na snagu Ustava, Vlada Kosova je sigurna da će preuzeti svu vlast koja je predviđena ustavom. Zamenik premijera Hajredin Kući kaže da su Ustavom predviđena jasna ovlašćenja za kosovske institucije i međunarodne misije, koje će imati ulogu posmatrača.

“Institucije Republike Kosovo preuzeće sva ovlasćenja 15. juna a Ustav će se u potpunosti poštovati,” kaže Kući dodajući da će Kosovo funkcionisati kao suverena država.

Kući ističe kako će domaće institucije imatu svu vlast osim u oblasti odbrane, o čemu će se i dalje brinuti mirovne snage NATO-a.

Ustav Kosova se zasniva na planu Martija Ahtisarija, kojim je predviđeno da Međunarodna civilna kancelarija nadgleda rad institucija i sprovođenje tog plana, a da misija EU, EULEX, nadgleda rad sudstva, policije i carine.

Plan Martija Ahtisarija ne prihvata Vlada u Beogradu, pošto on nije odobren u Savetu bezbednosti UN. Istovremeno, prema Rezoluciji 12 44 SBUN na Kosovu je i dalje prisutna misija UN. Međutim, nije jasno šta će biti sa UNMIK-om.

Portparol administarcije UN Rasel Giki nije mogao da potvrdi da li će UNMIK preneti svoje kompetencije na novu evropsku misiju.

Razgovori o ovom pitanju vode se između Njujorka, Brisela i drugih činilaca,” kaže Giki.

U međuvremenu uspostavljanje misije EU posle 15. juna je još uvek neizvesno pošto se čeka dogovor između UN i EU, a odbačena je ideja zajedničkog upravljanja UNMIK-a i EULEX-a.

Šef UNMIK-a Joakim Riker je nedavno izjavio da bi misija EU mogla da funkcioniše pod kišobranom UN, ali je i kazao da se rad UNMIK-a mora uskladiti prema novim okolnostima posle proglašenja nezavisnosti.

U svakom slučaju ono što je sigurno jeste da će Međunarodna civilna kancelarija početi sa radom posle 15. juna. Portparol kancelarije Endi MekGafi kaže da će u skladu sa navedenim rokom početi nadgledanje sprovođenja plana Martija Ahtisarija.

“Kosovo je nezavisno u skladu sa Ahtisarijevim predlogom i mi smo sigurni da počinjemo sa radom jer je našu misiju prihvatila Vlada Kosova,” rekao je MekGafi.

XS
SM
MD
LG