Dostupni linkovi

Vojvodina: Raspisani izbori, građane čeka prljava kampanja


Ištvan Pastor potpisuje dokument o raspisivanju pokrajinskih izbora

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspisao je pokrajinske izbore za 24. april. U skladu sa ranijim najavama oni će biti održani kada i republički i lokalni izbori.

Punoletni građani Vojvodine sa pravom glasa krajem aprila osim o novom sastavu republičkog parlamenta i lokalnih skupština odlučivaće i o tome ko će ih predstavljati naredne četiri godine u klupama Skupštine Vojvodine. Predsednik pokrajinskog parlamenta, Ištvan Pastor je tačno u podne raspustio skupštinu i raspisao pokrajinske izbore za 24. april. On je izrazio nadu da će zvanična kampanja biti fokusirana na realne probleme u Vojvodini.

„Pozivam građane i građanke Vojvodine da na predstojećim pokrajinskim izborima iskoriste svoja prava i da izaberu stranku, koaliciju ili grupu građana po njihovoj volji. Skupština Vojvodine je institucija gde se neguje visok nivo kulture u ophođenju, kao i međusobno uvažavanje. Pozivam sve učesnike kampanje na korektnu i korektnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima“, rekao je Pastor.

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Dušan Spasojević kaže za RSE da su male šanse da se Pastorova želja ispuni.

„Male su šanse da se to desi, jer je realno očekivati da sve kampanje budu pod kapom republičkih izbora, u tom smislu one teme će dominirati koje će SNS postaviti na nacionalnom nivou. Naravno, ukoliko bi se stranke na pokrajinskom nivou izašle sa nekim ozbiljnim platformama i izbornim strategijama možda bi u određenoj meri ta dominacija nacionalnih tema bila ograničena ali dosadašnje iskustvo govori o tome da je to manje verovatno“, smatra on.

Spasojević dodaje da će i ova kampanja biti oštra.

„Nemamo razloga da verujemo da će ova kampanja biti drugačija od kampanje 2014. godine u smislu sadržine, a u smislu prljave kampanje možemo očekivati da ona bude još gora. Videli smo da su se pojavile i neke lažne liste na lokalnim izborima u Beogradu, tako da možemo očekivati da će pre svega stranke na vlasti koristiti sve moguće načine da smanje šanse opozicije da uzme ono malo glasova koliko im se predviđa, pa u tom smislu očekujem prljavu i napetu kampanju u narednim nedeljama“, ocenio je on.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika koji se biraj na mandat u trajanju od četiri godine. U junu 2014. godine izmenjen je sistem izbora, pa tako na ovim izborima poslanici se biraju samo po proporcionalnom sistemu. Poslednji pokrajinski izbori održani su 6. maja 2012. godine.

Inače u Skupštini Vojvodine do sad je većinu činila Demokratska stranka zajedno sa Savezom vojvođanskih Mađara i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG