Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SVM samostalno na izbore, Mađarski pokret pred disciplinskim postupkom


Ištvan Pastor

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) izlazi samostalno na izbore na republičkom nivou, dok će na pokrajinskom, verovatno pod istim imenom, nastupiti koalicija nekoliko mađarskih stranaka.

"Na lokalnom nivou mogući su i predizobrni savezi", rekao je u utorak Ištvan Pastor, predsednik ove stranke, na konferenciji za štampu.

On je, takođe, najavio i disciplinske postupke za članove Mađarskog pokreta, osnovanog unutar SVM, pošto je ova organizacija najavila izlazak na izbore.

Savez vojvođanskih Mađara uputio je pozive za razgovor svim strankama mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini koje zastupaju interese zajednice, i koje su evropski orijentisane.

Već su obavljeni razgovori sa Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara i Strankom mađarskog jedinstva, a postignuta je saglasnost oko predloga da se usklade predizborni programi, kao i da se o mogućim koalicijama razgovara posle izbora.

Kako je istakao predsednik SVM, ova stranka će svakako na republičke izbore izaći samostalnao, a imaće podršku pomenitih stranaka, dok će na pokrajinskim izborima nastupiti sa zajedničkom listom, ali pod imenom Saveza vojvođanskih Mađara.

Što se lokalnih izbora tiče, biće ostavljeno lokalnih odborima da odluče hoće li stvarati koalicije sa drugim stranka sličnih programa.

Skupština Vojvodine, Novi Sad
Skupština Vojvodine, Novi Sad

"Savez vojvođanskih Mađara je spreman za izbore, imamo dobar program, stabilno biračko telo i dokazali smo se u proteklom periodu kao regionalna i evropska stranka. Imamo, takođe, i dovoljno kapaciteta da sami iznesemo izbore, ali svakako nećemo ulaziti ni u kakve konflikte i sukobe na političkoj sceni. Naša je ideja da tokom kampanje predstavljamo samo svoje ideje", rekao je Pastor.

Ištvan Pastor je povodom najave Mađarskog pokreta o izlasku na izbore istakao da je sada stvorena sasvim nova situacija.

"Ovom objavom o izborima priča se potpuno razgolitila, te je SVM prinuđen da povlači nove poteze. Moram reći da ovakav razvoj događaja pokazuje da oni koji su se sve vreme navodno zalagali za demokratske principe to nisu poštovali u svojoj organizaciji, jer ne verujem da imaju podršku za takvu odluku od svih svojih članova", navodi Pastor.

Mađarski pokret su, inače, kao unutarstranačku civilnu organizaciju osnovali članovi SVM nezadovoljni radom predsedništva stranke.

Namera da se izađe na izbore je, prema rečima Ištvana Pastora, kršenje svih stranačkih pravila i statuta, i zato je stranka primorana da pokrene disciplinske postupke protiv osnivača i članova ove organizacije.

Novi Sad, arhivska fotografija
Novi Sad, arhivska fotografija

"Oni su ušli u političku, predizbornu trku, i to je u direktnoj suprotnosti sa interesima čitave stranke. To je razaranje njenog biračkog tela... Ne sporim da je to njihovo autonomno pravo, i u tom smislu ni SVM to neće sporiti, ali ta odluka je štetna po stranku. Mi ne možemo ući u izbornu trku a da svakog momenta očekujemo da nas neko napadne s leđa", ocenio je Ištvan Pastor, a disciplinski postupak vidi kao iznuđeni potez koji SVM povlači zarad sopstvene odbrane.

"Meni je samo jedna jedini interes – da sačuvam stranku na čijem sam čelu, da sačuvam integritet ljudi koji su u toj stranci. Ko se odluči na drugačiji korak – nek se raziđemo lepo, u miru i ljubavi, pa smo završili priču", istakao je predsednik SVM-a.

Izostanak odgovora

Odluku o izlasku na izbore doneo je izvršni organ Mađarskog pokreta, a nju treba da potvrdi skupština ove organizacije.

Tamaš Korhec, jedan od glavnih inicijatora osnivanja Pokreta, navodi da ova organizacija ima solidnu podršku među građanima.

"Mislimo da imamo dobro podršku građana za takvu odluku, a posebno u Subotici, jer naše članstvo je u većoj meri koncentrisano u ovom gradu. Jedan od razloga je i što je jedan od glavnih osnivača MP gradionačelnik Subotice Jene Maglai, koji ima veliku podršku građana za svoj rad", ocenio je Korhec.

Mađarski pokret je i nakon odluke o izborima Savezu vojvođanskih Mađara uputio pismenu inicijativu za dijalog, ali odgovor nije stigao.

"I dalje očekujemo mogućnost da u kulturnom dijalogu razmotrimo sva problematična pitanja, ali smo svesni da za to šanse u ovom trenutku nema", reči su Korheca.

XS
SM
MD
LG