Dostupni linkovi

Rasizam na srpskim fudbalskim stadionima


Utakmica Srbija - Engleska na kojoj se dogodio incident
Utakmica Srbija - Engleska na kojoj se dogodio incident
Rasistički incidenti srpskih navijača na fudbalskoj utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije postali su tema interesovanja ne samo sportskih organizacija već i samog političkog vrha Velike Britanije.

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je u Kruševcu od Engleske. No, daleko više od rezultata 1:0, publicitet su dobili incidenti koji su se zbili tokom meča i koje prete ozbiljnim posledicama po srpske reprezentativce. Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je da je otvorila disciplinski postupak protiv Fudbalskih saveza Srbije (FSS) i Engleske (FA).

Tuča na kraju utakmice, kao i rasistički incidenti, nisu ostali neprimećeni ni od strane premijera Velike Britanije Davida Camerona, koji je zatražio od UEFA oštre sankcije ukoliko se dokažu tvrdnje iz tabora mlade selekcije Engleske, saopšteno je iz premijerove kancelarije u Downing streetu.

Oglasio se i ministar sporta Hugh Robertson.

Hugh Robertson
Hugh Robertson
"Scene sa kraja utakmice u Kruševcu su sramotne. Pisao sam predsedniku UEFA Michelu Platiniju kako bih podržao Fudbalski savez Engleske i zatražio da se odmah ispitaju tvrdnje o rasizmu, koji je neprihvatljiv u bilo kojem obliku i mora se iskoreniti. Očekujemo oštre sankcije Srbiji ukoliko se dokaže krivica", napisao je Robertson u saopštenju.

Danny Lynch iz organizacije “Kick it out”, čija je misija iskorenjivanje rasizma sa sprotskih terena, ovako za Radio Slobodna Evropa opisuje sramne scene sa fudbalskog meča u Kruševcu:

„Scene koje smo videli na utakmici prošle noći veoma su uznemiravajuće, šokantne. Mi, kao i naše kolege u Fudbalskom savezu smatramo da su fudbaleri ambasadori fudbala svoje zemlje i da ne bi smeli da budu izloženi takvom zlostavljanju na fudbalskom terenu, koji je, zapravo, njihovo radno mesto. Mi ćemo analizirati viđene činjence, i ako se ispostavi da se one mogu kvalifikovati kao rasistički ispadi, smatramo da FIFA i UEFA treba da predlože adekvatnu kaznu za Fudbalski savez Srbije“.

I mladi reprezentativac Engleske Danny Rose smatra da bi Srbiju trebalo kazniti zbog rasističkog ponašanja navijača u Kruševcu.

Rose tvrdi da je tokom cele utakmice slušao oponašanje majmunskih krika, kao i da su ga navijači gađali kamenjem.

Njega su, kaže, napali i igrači Srbije po završetku susreta, posle čega je izbila i tuča kod tunela ka svlačionici. Evo šta je Rose o rasističkim incidentima na utakmici rekao za Sky Sports:

"Dva puta su me pogodili kamenom u glavu kada sam izvodio aut. Posle sat vremena igre nisam mogao više ni da razmišljam o utakmici, bio sam mnogo ljut i nisam mogao da se koncentrišem. Kada smo konačno postigli gol, izrazio sam emocije i odjednom su me igrači Srbije opkolili, gurali. Čak su me i udarili dva puta. Tek kada su me odgurali odatle, šutnuo sam loptu, a sudija me je isključio. Nije mi jasno kako, utakmica se bila završila, a publika je nastavila sa rasističkim uzvicima", rekao je Rose za britanski kanal.

(VIDEO: Neredi nakon utakmice Srbija - Engleska)


U engleskim medijima nastavlja se kampanja da se Srbija izbaci iz evropskih takmičenja.

Predsednik Profesionalne fudbalske asocijacije Clarke Carlisle izjavio je za BBC radio da FIFA i UEFA zbog ovih zasrašujućih rasističkih ispada treba da oštro kazne Srbiju diskvalifikovanjem njenih timova sa međunarodnih turnira.

Pojedini srpski igrači, međutim, naveli su da je nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, Rose "izrazio" emocije tako što je pokazao srednji prst srpskim navijačima.

Model iz politike i medija

Srpska ministarka sporta Alisa Marić najoštrije je osudila incidente koji su se dogodili na utakmici u Kruševcu.

"Najoštrije osuđujem da bilo koji sportski događaj izađe iz okvira sporta i pređe u okvire provokacija i vređanja. Odlučno se protivim svakom vidu nasilja i diskriminacije, naročito na sportskim događajima. Od Fudbalskog saveza Srbije očekujem adekvatnu reakciju i izveštaj, a od ostalih državnih organa striktnu primenu Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama", navela je Alisa Marić.

Incident na utkamici Srbije i Engleske
Incident na utkamici Srbije i Engleske
Fudbalski savez Srbije, međutim, negirao je da je na bilo vređanja gostujućih igrača na rasnoj osnovi.

"FSS najkonkretnije odbija i demantuje da je na stadionu u Kruševcu, pre i za vreme utakmice, bilo ma kakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta - tuče između članova dve ekipe sa rasizmom apsolutno nema nikakvog osnova i smatramo ih potpuno zlonamernim", naveo je FSS.

Sa tom ocenom ne slaže se slavni fudbaler Savo Milošević, direktor svih sekcija u Fudbalskom savezu Srbije. U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Milošević je rekao:

„Ovo apsolutno neće biti tolerisano jer je u pitanju Fudbalski savez Srbije. Naši će biti kažnjeni, to sigurno mogu da vam kažem jer ovo naprosto nije dozvoljeno ponašanje“.

Upitan da li smatra da bi neko sa višeg nivoa Fudbalskog saveza Srbije trebalo da uputi izvinjenje, Milošević kaže:

„Apsolutno to mislim i to će biti moj predlog. Treba da uputimo izvinjenje fudbalskoj federaciji jer nismo uzvratili gostoprimstvo na pravi način“.

Poslednjih godina u Srbiji se pojavila jedna podzemna struja različitih rasističkih sentimenata, koji se najviše vide u ekscesima na fudbalskim i drugim sportskim manifestacijama. Jedan od razloga je to što je u grupnoj anonimnosti, sa povećanim emocijama lakše izbacivati takve sentimente, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa psiholog Dragan Popadić. Na pitanje šta indukuje takve rasističke poglede i nasilje, Popadić kaže:

“Kod nas su tome očigledno doprineli sukobi, dakle, krvavi, žestoki sukobi vođeni između drugačijih. I ta drugačijost se i dan-danas doživljava se doživljava kao nešto što je opasno i loše. Onda se to indukuje na druge grupe i što su te druge grupe različitije to je sve dozvoljenije nastupati prema njima na neprijateljski način. A kada govorimo o dozvoli da se tako govori i ponaša, ovde ne govorimo o izumu običnog čoveka, već o usvajanju nečega što vide oko sebe u jeziku političara i medija. Dakle, tu nalaze dozvolu i model za takvo ponašanje. I dok u mnogim zemljama vidimo izuzetan napor političkih elita da šire toleranciju, multikulturalnost i slično, kod nas to eventualno vidimo u vidu globalnih fraza, ali ono što je svakodnevna praksa jeste jezik ispunjen mržnjom i prema neznatno različitima od sebe, a kamoli prema onima koji su različitih rasa i vera”, primećuje Popadić.

Ministarstvo pravde Srbije upravo priprema izmene Krivičnog zakonika na osnovu kojih bi se sankcionisao „zločin iz mržnje“, odnosno krivično delo koje je učinjeno prema pripadnicima druge rase, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili seksualne orijentacije. Državni sekretar u ovom ministarstvu Danilo Nikolić kaže da ispadi na utakmici samo potvrđuju koliko je neophodno da se te pojave oštro sankcionišu.

“Život je iznedrio potrebu države da ne bude slepa i gluva za problem koji je očigledan i država ne može drugačije da se bori, pogotovo protiv tako iracionalnih postupaka grupa i pojedinaca”, rekao je Nikolić.

Upitan kakav učinak očekuje od izmena Krivičnog zakonika, Nikolić kaže da pre svega očekuje da deluje preventivno.

”Ako znaju da neće moći da se ublažavaju kazne, odnosno, da će kazne biti oštrije jer je to obavezna otežavajuća okolnost, onda će se i sami uzdržavati i pitati da li će učestvovati u skupinama tih koji vrše dela motivisana mržnjom”, kaže Nikolić.

Svakako je neophodno da država oštrijim pravnim sankcionisanjem pokuša da reši ovaj problem, ali je činjenica se sankcijama ne može odstraniti njegov koren. On, ipak, leži negde mnogo dublje i čini se da se nalazi u sve većem raskoraku ovog društva sa Evropom. A to nije tek stvar neslaganja političkih elita Srbije sa ovim ili onim očekivanjima Brisela, već sve većeg jaza između njenih i osnovnih evropskih vrednosti.
XS
SM
MD
LG