Dostupni linkovi

Na ulicu zbog neplaćene kirije


Zgrada u Beranovcu u kojoj su smešteni raseljeni sa Kosova
Zgrada u Beranovcu u kojoj su smešteni raseljeni sa Kosova

Donacijama međunarodnih organizacija “Help” i “Habitat”, u Beranovcu kod Kraljeva izgrađeno je 136 stanova u koje su, posle 10 godina boravka u izbegličkim kampovima, smeštene porodice raseljene sa Kosova. Stanari novih stanova živeli su u njima, uz obavezu da plaćaju račune za struju i komunalne usluge.

Međutim, Gradska stambena agencija Kraljevo im je, nakon isteka roka od tri godine, ponudila nove ugovore koji su, kako za Radio Slobodna Evropa kaže jedan od stanara Obrad Vučićević, za njih neprihvatljivi.

Prvo smo potpisali ugovore na tri godine, a potom su stigli novi ugovori sa cenom zakupnine stana od 1,2 evra po kvadratnom metru. Nismo hteli da ih potpišemo zbog toga što nemamo novca da to plaćamo. Osnovni sud u Kraljevu presudio je da zbog toga moramo da napustimo stanove i jedini nam je izlaz da se vratimo u propale zgrade u Mataruškoj Banji i obnovimo nekadašnji kolektivni centar, kako bismo obezbedili egzistenciju”, kaže Vučićević.

Ta odredba bila je neprihvatljiva za još 32 porodice koje su odbile da plaćaju novu obavezu pa ih je agencija tužila, a ovih dana presude na njihovu štetu postale su izvršne pa stanarima preti opasnost da ponovo postanu beskućnici.

Među njima je i petočlana porodica Bratislava Banjca, koju on izdržava od nadoknade za nezaposlena lica sa Kosova i onoga što zaradi radeći na sezonskim poslovima.

Mi smo ovde nezaposleni i nemamo mogućnosti da plaćamo kiriju. Svi koji smo nekada radili na Kosovu u državnim firmama mesečno primamo nadoknadu od 8.500 dinara, od čega prvo odvojimo za struju i vodu, a za nas šta ostane. Oni koji nisu radili, žive od socijalne pomoći. Uglavnom, svi preživljavamo od sezonskih poslova kojih nema uvek. Znači, danas ima, sutra nema. Zbog toga stvarno nemamo od čega da plaćamo kiriju pa ćemo ostati na ulici ili ćemo morati ponovo da se vraćamo u kolektivne centre”, kaže Banjac.

Prema informacijama iz Gradske stambene agencije u Kraljevu, od 136 porodica koje žive u stanovima u Beranovcu, samo 33 ne žele da plaćaju zakup, dok sve ostale uredno izniruju tu obavezu.

Dragana Bikić, direktorka te agencije, kaže za RSE da uprkos velikim dugovima i izvršnim presudama, oni ne nameravaju da pred zimu iseljavaju porodice iz stanova u kojima žive, ali da insistiraju na postizanju sporazuma za rešavanje ovog problema.

Nijednog trenutka nije postojala namera grada i ovog preduzeća da se te porodice isele. Naša je želja i namera da probamo da sa njima postignemo dogovor. Namera nam je da napravimo reprogram njihovih dugova, s obzirom da pet godina nisu plaćali zakup, zbog čega se dug nagomilao. Oni moraju da sa našim preduzećem zaključe ugovor o zakupu stanova, zbog toga što su u ovom trenutku bez ikakve pravne obaveze i protivpravno borave u tim stanovima”, navodi Bikić.

Prema rečima Marije Dražević iz nevladine organizacije “Praksis” u Kraljevu, postavljanju novih, nepovoljnijih uslova za korišćenje socijalnih stanova nisu prethodile konsultacije sa korisnicima stanova, a nije ni utvrđeno njihovo realno socijalno stanje.

Oni jednostavno nisu mogli da plaćaju zakupninu, jer se uglavnom radi o penzionerima i korisnicima privremenih naknada za nezaposlena lica sa Kosova, a među njima je mnogo bolesnih i starih ljudi, kao i bolesne dece. Onog momenta kada nisu pristali da zaključe nove ugovore u kojima su bili uslovi koje oni nisu mogli da ispune, otpao je pravni osnov stanovanaja i stambena agencija ih je tužila sudu", navodi Dražević i dodaje da ne zna po kom kriterijumu su utvrđivani iznosi zakupnine.

Nije urađena njihova socijalna karta i to je propust na koji mi ukazujemo, kao i da nisu utvrđene njihove realne mogućnosti i materijalne prilike”, kaže Dražević.

U organizaciji “Help”, koja je obezbedila sredstva za izgradnju 60 socijalnih stanova u Beranovcu, kažu da je projektom predviđeno da stanari tri godine plaćaju samo račune za struju i komunalne usluge, a da nakon tog period počnu da plaćaju i stanarinu.

Aleksandra Brkić, direktorka “Help - Srbija”, ističe da su tri godine nakon izgradnje zgrade predate na gazdovanje lokalnoj samoupravi u Kraljevu i da oni nad njima više nemaju nikakve ingerencije.

Programom je bilo predviđno da korisnici stanova prve tri godine budu oslobođeni plaćanja stanarine, a da se nakon tog perioda naplaćuje mesečna stanarina koja bi trebalo da bude socijalnog karaktera, ispod tržišne vrednosti. Mi ni na šta od toga ne možemo da utičemo, jer su sve naše ingerencije u tom pogledu prestale predajom zgrade u vlasništvo grada”, ističe Brkić.

Prema informacijama iz Gradske agencije za stanovanje, dosad niko od stanara nije iseljen, a nadležne gradske službe pokušavaju da nađu rešenje za ovaj problem kako bi se izbegla najgora opcija da raseljeni sa Kosova ponovo postanu beskućnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG