Dostupni linkovi

Francuska: Istražitelji razmatraju mogućnost za ekstradiciju Haradinaja


Prethodno je Haradinaj po istoj poternici bio uhapšen u Sloveniji
Prethodno je Haradinaj po istoj poternici bio uhapšen u Sloveniji

Kako prenosi Rojters, izvor iz francuskog pravosuđa saopštio je da će istražitelji u četvrtak razmotriti da li je bilo razloga da se ne sprovede zahtev o ekstradiciji Ramuša Haradinaja, poslanika i predsednika Alijanse za budućnost Kosova koji je u sredu zadržan u Francuskoj, "naročito ukoliko se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Ramuš Haradinaj zadržan je na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine.

Portparol Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj potvrdio je za RSE da se očekuje da će Haradinaj u četvrtak izaći pred francuske pravosudne organe.

Predsednik Kosova Hašim Tači osudio je zadržavanje Ramuša Haradinaja.

“Mi, članovi OVK-a ponosni smo što smo ratovali protiv diskriminiranih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića, a našu pravdu je potvrdio i slobodan i demokratski svet kada je preuzeo vazdušnu kampanju nad srpskim ciljevima”, napisao je on na Facebooku.

Tači je dodao da će kosovske institucije raditi sa ostalim mehanizmima koji su na raspolaganju kako bi se što pre ispravila “ova greška” i kako bi Haradinaj što pre bio na slobodi.

“Ovo je još jedan argument zašto Kosovo treba da postane deo međunarodnih institucija, da bi one bile u stanju da otkriju istinu o Kosovu i Srbiji o pravdi”, rekao je Tači.

Vlada Kosova je saopštila da se angažuje na "razjašnjavanju okolnosti Haradinajevog hapšenja i prevazilaženju ove situacije koja je stvorena na osnovu nezakonskih, nepravednih i tendecioznih optužnica Srbije".

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da se ovim slučajem bavi od 15 časova u sredu.

"Poternica na osnovu koje je Haradinaj zadržan je neprihvatljiva, i Ministarstvo je uputilo verbalne note putem naše Ambasade u Parizu. I sam ministar Enver Hodžaj je lično angažovan na ovome i koristi sve diplomatske puteve kako bi Haradinaj bio oslobođen što pre“, preneo je za RSE šef kabineta ministra Hodžaja, Bašmir Džemaj.

"Sada je ovo stvar zakonskih procedura", izjavio je za RSE Valjon Murtezaj zamenik ministra spoljnih poslova.

Ministarstvo pravde Kosova je u koordinaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Policijom Kosova i Ambasadom Kosova u Francuskoj poslalo zahtev Ministarstvu pravde Francuske za hitno oslobađanje Haradinaja.

"Ministarstvo pravde smatra da su svi međunarodni nalozi za hapšenje izdatih od Srbije za građane Kosova za krivična dela koja su navodno počinjena na Kosovu nezakonska i neprihvatljiva za Kosovo, tako da čekamo hitno puštanje Haradinaja", dodaje se u saopsstenju Ministarstva pravde.

Alijansa za budućnost Kosova izdala je saopštenje u kome stoji: “Ovo je u potpunosti nepravedno i neprihvatljivo. Pozivamo francuske vlasti da omoguće g. Haradinaju da nesmetano nastavi svoje putovanje i tražimo od EU i od svih članica posebno da ne ometaju slobodno putovanje kosovskih predstavnika na osnovu nezakonskih naloga Srbije.“

Opoziciona Alijansa istovremeno traži od Vlade Kosova da prekine svaku komunikaciju sa Srbijom sve dok ona ne povuče sve međunarodne poternice izdate protiv pojedinaca na Kosovu.

Protiv hapšenja reagovala je i opoziciona Inicijativa za Kosovo, Fatmira Ljimaja, kao i organizacija ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova.

Iz Inicijative navode da "oni koji razgovaraju svaki dan sa Srbijom u Briselu (kosovske vlasti) govori koliko su nezainteresovani da brane oslobodioce i građane od arbitrarnog i kriminalnog delovanja vlade Srbije".

"Umesto da uslove Srbiju da prestane sa takvim delima i da povuče sve naloge za bivše borce OVK-a... oni nikada nisu ni pokrenuli takvo pitanje", navodi se dalje.

Prethodno je Haradinaj po istoj poternici bio uhapšen u Sloveniji.

Haradinaj je bio zadržan na ljubljanskom aerodromu, a na osnovu poternice Srbije iz 2004, gde mu je oduzet pasoš i onemogućen povratak na Kosovo.

Sud u Kranju je 19. juna doneo odluku da se Haradinaju vrati pasoš, čime je omogućen njegov povratak na Kosovo.

Haradinaj je inače 2012. u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine od strane Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Ponovno suđenje 2012. desilo se četiri godine nakon što je Sud 2008. doneo oslobađajuću presudu od svih optužbi u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj je podneo ostavku sa premijerske pozicije 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine zajedno sa saborcima Idriz Baljajom i Ljahom Brahimajom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG