Dostupni linkovi

Rama u Prištini: Balkanu je potrebna EU


Edi Rama, ilustrativna fotografija
Edi Rama, ilustrativna fotografija

Albanski premijer Edi Rama u petak je iz Prištine poručio međunarodnoj zajednici da treba da shvati da je Balkanu potrebna EU, kao što je EU potreban Balkan, a da sutra može biti prekasno.

Rama je bio gost debate civilnog društva, političara i građana Kosova u organizaciji pokreta Fol.

Kazao je da su Albanci danas pobednici u regionu, ako se uporedi ona situacija od pre petnaest godina.

„Pobedili smo kao narod koji je opredeljen za mir, kao narod koji nikada nije bio pretnja ostalim narodima, i koji je konačno uspeo da ubedi diplomatski svet da je taj narod bio lišen svojih sloboda i prava, i da kao takav zaslužuje podršku“, kazao je on.

On je dodao da su Albanci najviše dobili zato što su bili posvećeni dijalogu, te da se taj dijalog treba i nastaviti. On je čak i pozdravio to što je i pokret Samoopredeljenje omekšao svoj stav sa „ne dijalog sa Srbijom“, na „dijalog pod uslovima“.

Rama je dodao da se Kosovo danas, iako nije uslovljeno od Srbije, iako je nezavisno, nalazi u situaciji da mora da se razvija dalje i da vodi dijalog.

„Koliko će Kosovo napredovati, to više nije u rukama Beograda, već je u rukama kosovske političke elite. Štaviše, kažimo otvoreno, pošto se ovde otvoreno i priča, nema Srbina a koji ozbiljno misli kada kaže da želi Kosovo nazad. Oni to moraju da kažu zbog glasova, ali ne mislite da su oni ozbiljni o tome. To je zatvoreno pitanje“, kazao je Rama.

Rama je dodao da Srbija ima neverovatan strateški potencijal za razvoj ovog regiona, kao i za razvoj Albanije i Kosova, ali treba se znati kako iskoristiti taj potencijal.

On je istakao da će se odnosi izmedju Albanije i Srbije odrediti odnosima izmedju EU prema Balkanu, te da će Kosovo i Albanija uvek zajedno, pomažući jedni drugima, ići napred.

XS
SM
MD
LG