Dostupni linkovi

Glumica Ivana Mrvaljević: 'Ne želim da se moj život pretvori u priču o kanceru'


Glumica Ivana Mrvaljević u kampanji "Držimo te za ruku", kojom su se promovisali preventivni pregledi u borbi protiv karcinoma dojke. Foto: privatna arhiva
Glumica Ivana Mrvaljević u kampanji "Držimo te za ruku", kojom su se promovisali preventivni pregledi u borbi protiv karcinoma dojke. Foto: privatna arhiva

Sa karcinomom može da se živi ako prihvatite da je to dio vas i prevladate ogroman strah koji obuzima pri pomenu te bolesti, kaže poznata crnogorska glumica Ivana Mrvaljević.

Prije godinu joj je dijagnostikovan karcinom dojke.

"Uz adekvatno liječenje to je kao hronična bolest, iako još nije proglašen takvim, kao dijabetes ili srčana oboljenja. Ali, i dalje nas parališe strah kada čujemo tu riječ, jer joj nekada nije bilo lijeka".

Međutim, stvari se, kaže, mijenjaju.

U Crnoj Gori godišnje oko 400 novih slučajeva kancera dojke

Karcinom dojke najčešća je maligna bolest u svijetu.

U 2020. je registrovano oko 2,3 miliona oboljelih. U Crnoj Gori se godišnje dijagnostikuje oko 400 novih slučajeva, dvadeset više u odnosu na prije tri godine.

Preko 25 odsto svih maligniteta kod žena je kancer dojke. Najveći broj obolijeva između 50 i 64 godine.

"Da mi se ovo desilo prije 20 godina, vjerovatno ne bih danas pričala sa vama", kaže Ivana.

Za Radio Slobodna Evropa priča da je bila u šoku kad je saznala za dijagnozu, bukvalno se onesvijestila:

"Jer mnogi misle kad kažete karcinom - onda to znači adio zauvijek. Tako sam u početku i ja mislila, i počela sam da se pripremam za neke stvari. Onda sam saznala za ciljane terapije, načine liječenja koji se nude. I krenula sam u borbu".

Sestrinstvo kao odbrana

Pitamo Ivanu što su joj bili najveći strahovi, a što najveća motivacija.

"I najveći strah i najveća motivacija je bila moja ćerka. Najveći strah je bio za njenu budućnost bez mene. Istovremeno je ona bila najveći motiv da se izborim".

"Zbog mog djeteta sam smatrala da imam jedan jedini izbor – da odlučim da pobijedim", kaže Ivana.

U svemu je podrška porodice, dodaje, od ogromne važnosti. Za nju je posebnu ulogu imalo, kako kaže, "njeno sestrinstvo":

"Porodica je prva linija fronta, a kad imate sestru kakvu ja imam, onda imate sve. I to više sestara, rođenu i sestru od strica. One su odigrale najveću ulogu u mojoj borbi. Do kraja života ću osjećati zahvalnost za pomoć, bukvalno oko svega".

I posao je terapija

Nakon početka terapije, Ivana jedno vrijeme nije igrala na matičnoj sceni Gradskog pozorišta Podgorica, no ubrzo se vratila glumi:

"U početku nisam mogla da igram. Ubrzo sam shvatila da je strah uticao na tu odluku. Kad sam vidjela da terapiju dobro podnosim i da mogu da funkcionišem i sa djetetom, i svim ostalim obavezama, kazala sam sebi, pa zašto ne bih igrala? "

"Pođem, dobijem lijek, i nastavim da živim normalno".

Glumica Ivana Mrvaljević na festivalu Fiat, u predstavi "Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić". Foto: Fiat/Duško Miljanić, privatna arhiva
Glumica Ivana Mrvaljević na festivalu Fiat, u predstavi "Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić". Foto: Fiat/Duško Miljanić, privatna arhiva

Veoma voli svoj posao, pa joj je kaže važno što uspijeva da se nosi i sa odgovornošću koju on podrazumijeva. Imala je punu podršku kolega, od moralne, ljudske, do profesionalne - da ne mora, ako ne želi, igrati u predstavama.

"Gluma me po mnogo pitanja spašavala u životu. Mislim da se to dogodilo i sad. Igra na sceni mi je dala dodatnu snagu", kaže Ivana.

Ivana Mrvaljević u studiju Televizije E
Ivana Mrvaljević u studiju Televizije E

U međuvremenu je prihvatila izazov da radi na Televiziji E, gdje kreira i vodi "Izvrnute priče", emisiju o različitim društvenim temama.

Nedostaje sistemska psihološka podrška

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Crnoj Gori.

Onkologija Kliničkog centra u Podgorici je postala premala, kaže Ivana:

"Čitava Crna Gora se svodi samo na onkologiju u Podgorici, na redove, duga čekanja. No, ljekari i osoblje su posvećeni, trude se, izlaze u susret sa ovog, što bi mi rekli, "ljudskog" stanovišta, da vam daju ruku podrške, savjet".

Smatra da samo ljekarska pomoć nije dovoljna, da nedostaje jednako važna psihološka podrška, jer ljudi različito reaguju na bolest.

"Prioritet je nalaženje ljekova, da se dobije adekvatna terapija. O duši i glavi se manje vodi računa, iako je većini jako teško da se izbore sami sa sobom, sa strahom, kako bi pobijedili bolest", objašnjava sagovornica RSE.

Ivana Mrvaljević je pristala da govori za RSE o svom ličnom iskustvu jer želi da ukaže na važnost preventivnih pregleda koji mogu spasiti život:

"Žene najčešće sve - djecu, porodicu, posao, obaveze – stavljaju ispred sebe. Sjutra ću poći, preksjutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled".

Ipak, želi da je javnost percipira prije svega na osnovu onoga jeste - glumica. Sažaljenju u njenom životu nema mjesta.

"Ne želim da se moj život, pa ni javni, pretvori u priču o kanceru. Mislim da je ovo jedini intervju koji ću dati na tu temu. Oktobar je, pa je red. Smatrala sam obavezom da svoju priču podijelim u prilog ružičastom oktobru".

Smatra da je dovoljno jaka za sve što ova dijagnoza sobom nosi:

"Jednostavno, moj život ide dalje, imam mnogo planova i toliko toga pred sobom, što se tiče pozorišta i drugih stvari".

Kako je rekla, idući put ćemo razgovorati na neke ljepše teme.

Ivana Mrvaljević je članica Gradskog pozorišta Podgorica, diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, magistrirala filmsku i televizijsku produkciju u Torinu.

Glumila je u predstavama Zauvijek tvoj, Bokeški D-mol, Betula u malu valu, Kozocid, u serijama Budva na pjenu od mora, Mješoviti brak…

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG