Dostupni linkovi

Žene ženama: Pomozimo doniranjem kose


U Crnoj Gori je u toku kampanja "Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga" koju su pokrenuli RTV Crne Gore i kompanija "Biomelem" sa ciljem da se podigne svijest žena i prikupi što više prirodne kose za izradu perika. Perike će biti donirane ženama koje su, usljed bolesti ili terapije protiv malignih oboljenja, izgubile kosu.

Zaštitno lice kampanje je proslavljena crnogorska rukometašica Bojana Popović koja je među prvima donirala kosu. Bojana Popović vjeruje u uspjeh akcije.

"U posljednje vrijeme, od kada sam završila karijeru, sve manje se odazivam na neke stvari koje nijesu sportske. Ali, kada su me pozvali da učestvujem u ovaoj kampanji, nijesam uopšte razmišljala nego sam u sekundi odgovorila da želim to. Iako znam da će biti svo to snimanje naporno, a ja i nemam baš nešto puno vremena, mislim da je to jedna velika stvar za Crnu Goru i za sve žene da se udruže i da na ovaj način pokažemo tu neku empatiju i zajedništvo... da pokažemo veliku želju da pomognemo onim ženama kojima je to potrebno", kaže Popović, te dodaje:

"Naravno, bilo je mogućnosti da se te perike i kupe, da se parama to sve reši. Međutim, na ovaj način pokušavamo da svest kod žena probudimo i da svi zajedno u jednom istom cilju budemo."

Veliki broj frizera iz svih gradova Crne gore podržao je akciju, tako što će pružati besplatne frizerske usluge ženama koje se odluče da doniraju ne manje od 25 centimetara svoje kose.

U frizerskom salonu podgoričkog frizera Zorana Vukčevića zatekli smo Vesnu koja je upravo donirala preko 30 centimetara kose.

"Gospođa je došla i objasnila da želi da donira kosu. Premjerila sam dužinu kike i odsjekla kosu i sada pravim frizuru", objašnjava proceduru frizerka.

Frizerski salon, ilustrativna fotografija
Frizerski salon, ilustrativna fotografija

Na pitanje RSE šta je motivisalo da podrži kampanju, Vesna odgovara: "Jutros sam na televiziji vidjela kampanju i kada sam shvatila o čemu je riječ odlučila sam se, čisto da podržim žene. Ko će ako nećemo mi jedna drugoj".

"Tačno je da je kosa nama ženama važna, ali nijesam se razmišljala niti dvoumila, jer za godinu ili dvije kosa će opet da poraste i da se vrati na stari oblik, a ovako pomažemo nekome da dobro izgleda", iskreno će Vesna.

Frizerka iz salona Zorana Vukčevića sa neskrivenim oduševljenjem objašnjava da za kampanju vlada veliko interesovanje.

"Moram da vam kažem da mnogo žena zove, toliko je poziva i baš se interesuju da doniraju kosu. Svima će biti omogućeno besplatno šišanje jer smo mi tu da jednim dijelom pomognemo i na taj način podržimo i doprinesemo ovoj kampanji", navodi frizerka.

Kompanija "Biomelem" je zadužena za logistiku u izradi perika od prirodne kose koje će žene u Crnoj Gori dobiti besplatno.

"Potrebno je da prikupimo što veću količinu kose. Biomelem će nabaviti monture koji se nabavljaju u Nemačkoj. To su fine mrežice koje se praktično kasnije koriste da se isplete ta perika. Naša 'Škola za negu i lepotu', sa Dušanovca iz Beograda, počeće sa izradom perika. Prenosim pozdrave svima od direktorke škole koja je, inače, iz Crne Gore. Ona će obezbijediti saglasnost roditelja da deca iz škole, u toku leta, jedan dio svog letovanja provedu u Crnoj Gori i da sa profesorkama zajedno rade na tim perikama. Na ovaj način postižemo da se u ovu humanitarnu kampanju uključe svi, od najmlađih do proslavljenih sportistkinja", ističe Zoran Ilić, direktor "Biomelema".

Žene Nikšića sa kojima smo razgovarali pozdravljaju ideju organizatora kampanje i vjeruju u njenu uspješnost.


Marina Perković iz nevladinog udruženja nevladine organizacije "Zdrava-Dona Montenegrina" – koje je osnovano sa ciljem sveobuhvatne borbe protiv raka dojke, i koje okuplja medicinske stručnjake, studente, bolesnice i sve one koje su pogodjene ovom bolešću – vjeruje u uspjeh kampanje.

"Najviše što pogodi žene je to što ostanu bez kose. To je za ženu gori šok nego i sama hemoterapija. Zato je ova akcija divna stvar, nešto što nije uobičajno ovdje kod nas. Mi se nadamo da će od septembra naše žene moći besplatno da podižu perike od prirodne kose u kompaniji 'Rudo', kako je dogovoreno", kaže Perković.

  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG